Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Motocykl v silničním provozu

V sídle Ministerstva dopravy ČR se dnes uskutečnila další z řady prázdninových společných tiskových konferencí Policejního prezidia ČR a Ministrerstva dopravy ČR.  

Tiskové konference zaměřené na problematiku motocyklů v silničním provozu se mimo jiné zúčastnili ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil, zástupkyně BESIP Zuzana Lisá a motocyklový jezdec Miroslav Lisý.
 
Ředitel dopravní policie v úvodu stručně vyhodnotil dopravní nehodovost prvního prázdninového týdne a na statistická data navázal informacemi z motocyklového prostředí. Poukázal na nejčastější problémy řidičů motocyklů a jejich spolujezdců z pohledu jejich zranitelnosti ale také z hlediska nerespektování silničních pravidel. Zároveň upozornil na skutečnost, že ne vždy je problém na straně řidiče motocyklu. K řadě dopravních nehod totiž dochází v důsledku nerespektování těchto účastníků provozu ze strany řidičů osobních či nákladních vozidel.
 
Proto všem připomněl, že: „Vzájemná tolerance, úcta a pochopení mezi všemi účastníky silničního provozu je základem pro zvyšování bezpečnosti.“
 
V prezentaci dopravní policie samozřejmě nechyběly údaje o nejčastějších příčinách dopravních nehod řidičů motocyklů, mezi které patří zejména nepřiměřená rychlost, nedání přednosti v jízdě, nesprávné předjíždění a způsob jízdy vůbec (bližší informace naleznete v prezentaci připojené pod textem).
 
Také Zuzana Lisá z BESIP zahájila svoji prezentaci statistickými údaji. Mimo jiné poukázala na skutečnost, že každý 10. usmrcený v roce 2008 byl řidič motocyklu. Připomněla široké aktivity ministerstva dopravy týkající se problematiky motocyklů, mezi které patří také část kampaně „Nemyslíš-Zaplatíš“.
 
Motocyklový jezdec Miroslav Lisý upozornil zejména na nutnost neustálého proškolování řidičů motocyklů a na nedostatečnost současného počtu zařízení, která by se touto problematikou zabývala. Uvedl, že: „ Mladí motorkáři, zejména čerství absolventi autoškol, neumějí stroj ovládat, motocykl nemají pod kůží, začínají se učit až v provozu a to představuje vysoké riziko.“
 
kpt. Veronika Benediktová

vytisknout  e-mailem