Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Karvinska

Karviná - Dva dny před narozeninami přišla o své úspory 

Policisté z obvodního oddělení Karviná 1 z minulého týdne prověřují okolnosti krádeže finanční hotovosti z bytu seniorky. Dosud neznámý pachatel si vytipoval ženu ve věku téměř 88 let, která se vracela z procházky. Oslovil ji před vchodem domu na ulici Nedbalova v Karviné v Novém Městě a vydával se za instalatéra. Aby se vloudil do jejího bytu, použil legendu, že jde vyměnit ventil potrubí. Seniorka muži uvěřila a vzala ho s sebou do bytu. „Podvodník instalatér“ si nejdříve od poškozené nechal rozměnit bankovku v hodnotě 2.000,- Kč a poté ji požádal o šroubovák. Vzhledem k tomu, že již věděl, kde jsou ukryty úspory, využil situace a nepřítomnosti ženy, vzal obálku s finanční hotovostí 115.000,- Kč a bez jediného povšimnutí odešel z bytu. Seniorka se vrátila i se šroubovákem do pokoje, který už byl prázdný. Na nočním stolku našla pouze krabici, ve které byla bankovka, kterou si nechal pachatel rozměnit. 

Policisté zahájili úkony trestního řízení ze spáchání přečinu krádež a přečinu porušování domovní svobody. V případě dopadení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.  

Policisté apelují na občany, aby si dávali pozor, koho pouští do svých bytů a komu co dávají. Starší osoby jsou více důvěřivé, ovlivnitelné a tudíž se lehce stávají snadnou obětí a toho podvodníci využívají.

por. Bc. Eva Michalíková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 28. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem