Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Morálka mu nic neříká, nakradený milion utratil

BRNO: Cizinec okrádající seniory skončil ve vazbě 

Brněnští kriminalisté usilovně pátrali po muži, který zejména v Brně, ale i v okolních městech a obcích okrádal seniory. Vloudil se k nim do bytu pod záminkou vrácení přeplatku ze zdravotního pojištění (v některých případech používal i jiné záminky). Dál už následoval tisíckrát osvědčený scénář. Vracela se částka kolem dvou tisíc korun. Pachatel ale neměl „drobné“ a potřeboval rozměnit. Senioři tak nevědomky muži ukázali skrýš, kde měli uschované své peníze. Pak stačila už jen chvíle nepozornosti a peníze, často našetřené třeba na vlastní pohřeb, putovaly k pachateli. Padesátiletý muž si tak v některých případech přišel na pár tisíc, někdy i na statisíce.
Oběti ho popisovaly jako seriozního muže, který mluvil perfektně česky. Muž chodil „za klienty“ zásadně v saku, v ruce měl desky. Na náhodně vytipovaná místa přijížděl zapůjčeným vozidlem. Osudným se mu stal jeho poslední návrat do Brna, kdy už znali jeho totožnost kriminalisté. V nočních hodinách projel nadlimitní rychlostí kolem radaru strážníků. Ti ho zastavili a zjistili, že je v pátrání. Srdeční kolaps už byla jen krátká labutí píseň. Poté, co lékaři vyloučili jakoukoliv zdravotní indispozici, se dostal do rukou kriminalistů.
Ani tehdy se v něm nehnulo svědomí. K případům odmítnul vypovídat. Kriminalistům se bohužel nepodařilo zajistit finanční prostředky podvedených seniorů. Všechny peníze obratem prohýřil, pravděpodobně v hazardu. Vyjádřil se pouze ke svému pobytu v České republice, kde byl naposledy údajně na přelomu ledna či února. Jeho slova vyvrátily rekognice, zajištěné stopy z míst činů i videozáznam z jedné jeho krádeže. Na stromech i okolí převládala zelená barva…
Kriminalisté muže obvinili z krádeže a porušování domovní svobody. Ve vazbě čeká na soudní proces. Vzhledem ke způsobené škodě (930 tisíc korun) a vysoce společensky nebezpečnému a zvlášť zavrženíhodnému způsobu jednání může počítat s trestem u horní hranice trestní sazby, která je v jeho případě osm let.

por. Pavel Šváb, 01.11.2011

vytisknout  e-mailem