Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Množící se podvody na seniorech

Během jednoho dne přijali policisté na území hl. m. Prahy šest oznámení, kdy se pachatelé pokoušeli za použití různých lstí okrást důvěřivé starší spoluobčany.  

Podvodníci používají různé druhy záminek, aby z důvěřivých spoluobčanů pokročilejšího věku podvodným způsobem vylákali finanční prostředky. Tito podvodníci se pod různými legendami snaží vetřít do obydlí svých potencionálních obětí a následně je okradou.
Opakujícím se jmenovatelem tohoto jednání bývá nakontaktování se na seniora telefonicky, kdy pachatel tvrdí, že je kamarádem rodinného příslušníka (vnuk, synovec matky, atd.) Požádá svou oběť o finanční prostředky, které jejich příbuzný nutně potřebuje na výhodnou koupi motorového vozidla a má převzít peníze.
Další ze lstí, kterou podvodníci používají je vetření se do bytu pod různými záminkami výhodných výměn radiátorů, koupelnového vybavení, odečtu plynu, elektřiny, vody, atd. Následně požádají o rozměnění bankovky, aby zjistili místo a způsob uložení peněz, a seniora odlákají do jiné místnosti. V této souvislosti varujeme před vpouštěním cizích lidí do bytu. Všichni pracovníci různých energetických společností by se měli prokázat průkazem s fotografií a jejich návštěva je ověřitelná u společnosti, kterou zastupují.
Touto cestou také žádáme občany, kteří mají příbuzné v pokročilejším věku, aby je informovali o shora uvedených podvodných praktikách s tím, aby nepředávali finanční hotovost cizím lidem a ani je nevpouštěli do bytu.  Jak se tomuto protiprávnímu jednání bránit a způsoby, které pachatelé používají, naleznete zde.  Zároveň všechny žádáme, aby se při jakémkoliv podezření na toto podvodné jednání obrátili na linku 158.
pprap. Bc. Jan Daněk 11.1.2012

vytisknout  e-mailem