Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mlhy komplikují provoz na silnicích

Dodržování pravidel silničního provozu, opatrnost a ohleduplnost se vyplatí 

     V dnešních dnech komplikuje dopravu hlavně mlha. Na mnohých místech způsobuje dopravní kolapsy. Někteří už zaplatili tím nejcennějším, co mají, životem, jiní jsou vážně zranění. Viditelnost je mnohdy jen pár metrů. Řidiči se často nedokážou přizpůsobit dané situaci. Při jízdě za snížených povětrnostních podmínek a zejména za mlhy musí být řidiči při jízdě velice soustředění nejen na provoz těsně před autem, aby nevjeli do nějakého výmolu, ale vnímat musejí i dopravní značení a své okolí, aby nepřehlédli jedoucího cyklistu nebo chodce. Samozřejmostí je zapnutá mlhovka. Řidiči by hlavně neměli předjíždět. Měli by si uvědomit, že až se oni dostanou na přední pozici, kde nebudou mít žádné záchytné světlo, pojedou stejně pomalu. Díky mlze musí také řidiči počítat i se vznikem nebezpečné námrazy.
     Cyklisté by měli být dobře osvětleni. Jejich bezpečnost, stejně jako bezpečnost chodců, zvyšují reflexní doplňky. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Při rychlosti 75km/h potřebuje řidič nejméně 31 metrů (1,5 sekundy) na to, aby si uvědomil nebezpečí a odpovídajícím způsobem zareagoval.
 
18 metrů
Modré oblečení
24 metrů
Červené oblečení
37 metrů
Žluté oblečení
55 metrů
Bílé oblečení
200 metrů
Reflexní oblečení

        V uplynulých třech dnech policisté Územního odboru Praha-venkov zaznamenali více než tři desítky dopravních nehod. Počet nehod vlivem nepříznivého počasí je však mnohem vyšší, neboť se řidiči mnohdy  na místě domluví bez přítomnosti policie.

     Řidič osobního vozidla Škoda Octavia v katastru obce Jirny přelétl kruhový objezd a skončil mimo komunikaci. Z místa nehody utekl. Kdo vozidlo řídil, nevíme, neboť majitel vozidla nahlásil jeho odcizení.
     Ani nepřízeň počasí však neodradí některé řidiče od toho, aby před jízdou požili alkoholické nápoje. Stejné to bylo i u   šestadvacetileté řidičky osobního vozidla Škoda Felicia, které policisté naměřili 2 promile alkoholu. Žena projížděla obcí Senohraby ve směru od obce Hrusice k nádraží ČD. V levotočivé zatáčce vjela vpravo mimo vozovku, kde narazila do kamenného patníku a do keřů a poté se s vozidlem převrátila na sestupném svahu na pravý bok. Vozidlo zůstalo stát na boku, opřené o  listnatý strom. Ke zranění osob naštěstí v tomto případě nedošlo. Přivolaná hlídka z Obvodního oddělení Kamenice místo zajistila a podrobila řidičku dechové zkoušce. Škoda na vozidle a poškozením patníku, keřů a stromu se vyšplhala na 12 000,- Kč.
     Sedmadvacetiletý řidič osobního vozidla Ford Siera dne 14. listopadu kolem 21.30hodin v katastru obce Chýně nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky při průjezdu křižovatkou a narazil do oplocení rodinného domu. Oplocení stejně jako několik stromů poškodil. Z místa nehody utekl. Přivolaná policejní hlídka však muže dostihla. Ten se k řízení a k nehodě přiznal. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku a naměřili mu 3,31 promile alkoholu. I tato nehoda se obešla bez zranění.
     Takové štěstí však neměl sedmačtyřicetiletý muž, který se pohyboval dne 13. listopadu na dálnici D1. Na 18. kilometru ho srazil čtyřicetiletý řidič osobního vozidla Škoda Octavia, který jel ve směru na Prahu v levém jízdním pruhu. Muž z nezjištěných příčin přecházel dálnici. Svým zraněním po střetu s vozidlem podlehl.
     Policisté Preventivně informační skupiny Územního odboru Praha-venkov nabádají řidiče, aby jezdili co nejopatrněji, dodržovali pravidla silničního provozu, byli k ostatním ohleduplní . Dodržujte při svých cestách pravidlo ŠŤASTNÉHO NÁVRATU!
 
por. Bc. Markéta Johnová
 
 

 

vytisknout  e-mailem