Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mlátil nevěrnou manželku

Násilník s 2,86 promile alkoholu skončil na záchytce, po propuštění byl vykázán z bytu  

Na Královéhradecku neustále přibývá případů domácího násilí. Brutalita násilníků roste.
Od začátku letošního roku  do 31. května 2011 hradečtí policisté vykázali z domu již sedm násilníků. Ve třech případech musel opustit společnou domácnost manžel, ve dvou případech druh a v dalších dvou případech syn. Šest případů se stalo přímo v krajském městě Hradec Králové a jeden případ se odehrál na Královéhradecku. Celkem v šesti případech sehrál roli alkohol a v jednom zřejmě drogy.

Posledním vykázaným byl devětačtyřicetiletý manžel oběti. Nadávky a fyzické útoky zažívala pět měsíců o rok mladší manželka z Hradce Králové, když muži oznámila, že se chce nechat rozvést. Po posledním útoku vyhledala s drobnými poraněními na hlavě lékařské ošetření. Muž skončil s 2,86 promile alkoholu na protialkoholní záchytné stanici. Po propuštění ze záchytky policisté násilníka vykázali na deset dní z domu. Za přestupek proti občanskému soužití může být muži uložena až dvacetitisícová pokuta.

K útoku došlo v neděli 29. května 2011 dopoledne v bytě v Hradci Králové. Muž pod vlivem alkoholu měl fyzicky napadnout o rok mladší manželku takovým způsobem, že musela vyhledat lékařské ošetření. Agresivní opilec manželku nejprve uhodil několikrát pěstí do obličeje a pak z ní strhl oblečení, které potom vyhodil z okna. Přitom jí sprostě nadával. Nakonec dostala facku až upadla na hranu postele a uhodila se do spánku. Incident se odehrál za přítomnosti plnoleté dcery. Po napadení žena vyhledala lékařské ošetření v královéhradecké fakultní nemocnici. Naštěstí vyvázla s drobnými poraněními na hlavě.

Žena celou skutečnost oznámila na policii až ve večerních hodinách. Přivolaní policisté na místě silně podnapilého násilníka okamžitě vyzvali k dechové zkoušce. Agresivní opilec měl v dechu 2,86 promile. Proto jej muži zákona převezli na hradeckou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.

V průběhu vyšetřování policisté zjistili, že se násilí v domácnosti odehrávalo v posledních pěti měsících. Podle ženy ji manžel napadal zhruba v týdenních intervalech. Dělo se tak od počátku letošního roku, kdy muži oznámila, že by se chtěla rozvést. Manžel se prý posléze dozvěděl, že má jiný vztah. Při všech útocích byl muž vždy pod vlivem alkoholu. Napadená žena většinou nevyhledala lékařskou pomoc. Pouze v jednom případě byla ošetřena u své ošetřující lékařky.
 
Jednání a agresivita muže vůči poškozené ženě se stupňovala, a to od verbálních nadávek až k fyzickému napadání. Navíc k napadání docházelo opakovaně a dlouhodobě ve společně obývaném bytě, proto policisté agresora po propuštění z protialkoholní záchytné stanice vykázali na deset dní ze společného bytu.

Násilník se svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití. Ve správním řízení může být muži uložena až dvacetitisícová pokuta. Policisté případ nadále vyšetřují.

Za celý loňský rok (2010) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 9 násilníků. Ve třech případech manžela, ve čtyřech druha a ve dvou dokonce syna. V předloňském roce (2009) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno šest lidí.
Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly. 

Letošní (2011) případy vykázaných osob: Před dětmi mlátil těhotnou družku
                                                                    Družce zlomil ruku
                                                                    Policisté vykázali z domu syna
                                                                    Další hrubián vykázán z domu v Hradci

Více informací k domácímu násilí naleznete: Domácí násilí
                                                                      http://www.domacinasili.cz/index.php 

nprap. Anna Pešavová - 2. června 2011 

vytisknout  e-mailem