Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Mladý pár z cizinecké policie úspěšně chytá zloděje v době volna

Policista z Ředitelství služby cizinecké policie kpt. Bc. Rudolf Neumann s přítelkyní pprap. Bc. Janou Zupánovou z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství hl.m Praha letos již čtyřikrát odhalili trestný čin v době svého volna.  

První z případů šetřil kpt. Neumann v únoru (viz. tisková zpráva ze 17.2.2014). Do tramvaje, ve které jel, přistoupili na Olšanském náměstí v Praze 3 dva mladíci. Chování obou mužů se policistovi zdálo podezřelé, protože se ve voze začali převlékat do jiného oblečení. Zachytil také část jejich hovoru, ze kterého vyrozuměl, že jen krátce před tím odcizili mobilní telefon. Policista se ihned spojil s dozorčí službou PČR, která mu loupež mobilu nedaleko tramvajové zastávky potvrdila. Od té chvíle oba podezřelé sledoval, a to až na stanici metra Budějovická, kam nasměroval také policejní hlídku. Mladíci byli zajištěni a později obviněni z trestného činu loupeže. 
 
I v druhém případě, ze 4. července, byla místem dění tramvaj. Do vagónu, ve kterém jel kpt. Neumann do práce, vběhl na jedné ze zastávek muž svírající v ruce kufřík, ze kterého, jak si všiml, zrovna nervózně strhával cedulku, kde bývá uvedeno jméno majitele zavazadla. Policista zpozorněl a tak zaslechl telefonní hovor podezřelého, jak si domlouvá schůzku na Karlínském náměstí. Muž po té vystoupil v ulici Vodičkova, kde ho kpt. Neumann vyzval k prokázání totožnosti a otevření zavazadla. V kufříku se nacházela navigace a dětské oblečení. Po chvíli vymlouvání muž přiznal, že kufr před chvílí ukradli spolu s kamarádem ze zaparkovaného vozidla. Policista předal podezřelého kolegům z přivolané mobilní hlídky PČR  a Ti ho převezli na policejní stanici v Praze 2 k dalším opatřením.
 
Hned 2 dny po té, 6. července, při odpolední procházce v parku v Podolí všimli si kpt. Neumann a jeho přítelkyně Jana několika mužů sedících na lavičce. V jednom z nich oba poznali člověka, který je známý opakovaným překračování zákona a pácháním trestné činnosti. Muži si zrovna předávali bankovky a jeden z nich vyndal z černého pouzdra igelitový sáček se sypkou látkou. Do svého „obchodu“ byli tak zabráni, že ani nezaregistrovali, když se k nim policisté v civilu přiblížili. Ti využili moment překvapení a vyzvali „obchodníky“ k prokázali totožnosti a vysvětlení, co si zrovna předávali. Jeden z podezřelých odhodil černé pouzdro a řekl, že nic nikomu nedával a u sebe nic nemá. Policisté informovali tísnou linku PČR, aby na místo poslala hlídku. Muž, který pouzdro odhodil byl zadržen pro podezření z obchodování s drogami a byl převezen na policejní služebnu k provedení dalších úkonů.
 
Zatím poslední úspěch zaznamenali oba policisté 13. srpna. Když projížděli Slezskou ulicí v Praze 2, všimla si pprap. Zupáková na ulici mladšího muže, o kterém již z jiné události věděla, že užívá drogy. Spolu s kpt. Neumannem se proto rozhodli mladíka zkontrolovat. Když se ho dotázali, zda u sebe má nějaké drogy, řekl, že jen trochu marihuany. V krabičce, kterou pak vyndal z batohu, bylo ale větší množství této návykové látky. Kpt. Neumann ihned přivolal policejní hlídku, která muže převezla na místní oddělení policie. Tam zjistili, že muž má u sebe celkem 27,1g marihuany, čímž se dopustil přečinu nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Při lustraci v evidenčních systémech Policie bylo následně ještě zjištěno, že občanský průkaz, který muž předložil, je uveden jako hledaný. Mladík byl policisty zadržen. Za přechovávání drog mu hrozí až 1 rok odnětí svobody.
 
V dnešní době, kdy jsou krádeže, přepadení, prodej drog a další trestné činny každodenní součástí našeho života, jsou policisté, kteří ani ve volnu nepřestávají „Pomáhat a chránit“ pozitivním a motivačním zdrojem pro ostatní, i déle sloužící, kolegy. Doufejme, že jejich práce přinese také ovoce v podobě lepšího pohledu veřejnosti na práci Policie jako celku. Občané bohužel často vnímají činnost policistů jako nedostatečnou, neboť neví o těchto „drobných„ případech, které se podaří, díky pozornosti příslušníků policie, odhalit hned v zárodku, krátce po spáchání, a zamezit tak dalšímu pokračování a přibývání trestné činnosti v ČR.

vytisknout  e-mailem