Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Mladistvý podvodník si uměl vydělat

KRAJ: Chovanec na útěku páchal sofistikovanou trestnou činnost. 

Kriminalistům z jihomoravské hospodářské kriminálky se po několikaměsíční intenzivní práci podařilo objasnit případ rozesílání podvodných e-mailů, za pomocí kterých získával teprve sedmnáctiletý mladík údaje k platebním kartám poškozených a tyto údaje pak zneužíval k platbám na internetu. V období od února do konce září posílal jemu neznámým lidem e-maily, kterými se snažil vzbudit dojem oficiální komunikace zavedeného bankovního ústavu. Pod záminkou varování před podezřelými platebními transakcemi z jejich bankovních účtů a také pod záminkou aktualizace dat kreditních karet od klientů banky vylákával údaje k těmto kartám. Od řady poškozených se tímto způsobem dozvěděl vše potřebné k tomu, aby mohl jejich platební kartu použít k nejrůznějším platbám na internetu. Poslali mu totiž jak číslo karty a datum expirace, tak i bezpečnostní CVV kód uvedený na rubové části platební karty. Podnikavý mladík tak měl vše, co potřeboval, aby si mohl v internetových obchodech objednat a z účtů poškozených zaplatit mobilní telefony, dobít si kredit na telefonování nebo navýšit si částku na svém soukromém účtu určeného k obchodování po internetu. Prokazatelně tímto způsobem podvedl téměř stovku lidí ze všech koutů republiky, škoda v tomto případě přesahuje už půl milionu korun. Je však pravděpodobné, že poškozených může být ještě víc - kriminalisté je proto vyzývají, aby se jim ozvali na linku 158 nebo na kteroukoliv služebnu policie.

Sedmnáctiletého mladíka už vyšetřovatelka obvinila ze spáchání provinění podvodu a provinění neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jelikož je mladistvý, hrozí mu trest odnětí svobody až na čtyři roky. Soudce navíc souhlasil, aby mladík byl stíhaný vazebně. Přitížil mu kromě spáchané trestné činnosti jistě i fakt, že byl chovancem výchovného ústavu, v době zadržení opět na útěku z tohoto zařízení. Několikrát se také prodejcům při vyzvedávání zboží objednaného přes internet a nakonec i policejní hlídce prokázal doklady svého staršího bratra.

Ne všichni oslovení mladíkovi na jeho e-mailové výzvy naletěli. Někteří požadovali, ať je banka kontaktuje telefonicky, že e-mailem žádné údaje posílat nebudou. Na to jim mladík odepsal, že jim banka kartu zablokuje, pokud údaje nesdělí. Jeho výzvy byly natolik graficky dokonalé a sofistikované, že byly téměř k nerozeznání od oficiální komunikace banky. Právě to je podstatou tohoto typu podvodů páchaných na internetu - tzv. phishingu. Cílem podvodných e-mailů je vylákat z uživatelů důvěrné informace, nejčastěji PIN kód, hesla k internetovému bankovnictví či přihlašovací údaje k účtům. Snaží se vyvolat dojem, že takový email byl odeslán například z bankovního ústavu; v textu zprávy pak je link, který odkazuje na jiné místo, kde jsou umístěny podvodné stránky. Pokud uživatel na tento odkaz klikne, dostane se na falešné stránky vytvořené podvodníky, kteří po něm požadují důvěrné informace. Banka takové zprávy nikdy nerozesílá a nemá důvod po vás e-mailem vyžadovat údaje k vašemu účtu či platební kartě! Nesdělujte proto nikdy tyto údaje e-mailem. V případě pochybností svou činnost na internetu ukončete a kontaktujte klientské centrum vaší banky. Pokud vám přijde podezřelý e-mail s odkazem na jiné webové stránky, na odkaz neklikejte. Pravidelně aktualizujte také antispywarové a antivirové programy, používejte firewall.

 

mjr. Petra Vedrová, 19.12.2012

vytisknout  e-mailem