Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mladíkovi hrozí čtyři roky pobytu za mřížemi

Vyslechl si obvinění ze čtyř trestných činů 

      Teprve devatenáctiletý mladík z Mělnicka, třikrát a to nejprve v říjnu roku 2010 a poté v polovině dubna a května letošního roku, nejprve okradl a poté napadl slovně i fyzicky jednatřicetiletého muže taktéž z Mělnicka.
       Loňského roku útočník vyhledal poškozeného na ubytovně v Kostelci nad Labem, kde bez jeho souhlasu vstoupil k němu na pokoj a tento nehodlal opustit. V klidu začal poškozenému prohlížet jeho osobní věci. Nakonec si z pokoje bez svolení odnesl notebook zn. HP, DVD přehrávač, oblečení a další věci. Poškození celý incident oznámil na příslušném Městském úřadě, odkud věc byla předána příslušnému obvodnímu oddělení.
      Policisté ve věci započali šetřit, jako podezření z trestného činu krádeže. V rámci vyšetřování byly prováděny výslechy svědků či zjišťování, proč k tomuto skutku vůbec došlo.
      V polovině dubna byl znovu jednatřicetiletý muž mladíkem znovu obtěžován. Tentokrát se to však neobešlo bez fyzického násilí. Útočník přinutil muže na vlakové zastávce v katastru obce Jiřice k nastoupení do motorového vlaku. Společně tedy dojeli až do obce Kostelec nad Labem, kde vystoupili a u jednoho z restauračních zařízení byl útočníkem přinucen, aby mu vyndal z kapes vše co má. Nakonec útočník „ukořistil“ mobilní telefon zn. Nokia 1661. Následně z místa utekl. Poškozený celou věc oznámil na Policii ČR.
     Ještě v průběhu tohoto prošetřování, kdy policisté po mladíkovi pátrali a prověřovali všechny dané indicie, se tento nebál a v uplynulých dnech muže navštívil tentokráte naposledy. Před ubytovnou v Kostelci nad Labem, kde ho již jednou okradl, si na muže počkal před vchodem a fyzicky ho napadl v obličejové části a to pěstí i klackem, a způsobil mu poranění, která si vyžádala lékařské ošetření. Při tomto napadení mladík po poškozeném požadoval finanční hotovost ve výši 2.000,- Kč. Tuto nedostal a z místa útoku poté utekl.
     Policisté z obvodního oddělení PČR v Kostelci nad Labem v případu spolupracovali s kolegy z kriminální policie a vyšetřování, Územního odboru PČR Mělník. Tito muže dne 15. května 2011 zadrželi a státní zástupce dal souhlas s umístěním podezřelého do policejní cely. Mladík kriminalistům sdělil, že se s poškozeným mužem zná přes jeho příbuzného a mají společnou kamarádku. Prý si s ním částečně vyřizoval nějaké „finanční nesrovnalosti“. Kriminalisté muži následně předali usnesení o zahájení trestního stíhání pro tyto trestné činy: nebezpeční vyhrožování, krádež, vydírání a porušování domovní svobody. Dle zákona lze za tyto uložit trest odnětí svobody v rozmezí šesti měsíců až čtyř let.
      Dne 16. května 2011 byl mladík převezen k Okresnímu soudu, odkud poté putoval na příkaz soudce do vazební věznice, kde bude vyčkávat rozhodnutí soudu.
 
18. května 2011
nprap. Jana Žáčková

vytisknout  e-mailem