Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mladík je obviněn z vloupání do několika domů na Kolínsku

KOLÍNSKO - Kolínští kriminalisté obvinili 20letého mladého muže za vloupání do několika rodinných domů v okrese Kolín. Státnímu zástupci dali podnět na jeho vzetí do vazby. 

Z pokračujícího přečinu porušování domovní svobody a pokračujícího zločinu krádeže, navíc v době vyhlášeného nouzového stavu Vládou ČR, obvinili kriminalisté v úterý odpoledne 20letého mladíka z Chvaletic, který skončil, i díky občanům, v rukou policistů.

V pondělí, jedenáct minut po páté hodině ranní, přijal operační důstojník tísňové linky 158 oznámení od jednoho z občanů, že ve svém domě vyrušil „zloděje“. O této situaci byly okamžitě vyrozuměny policejní hlídky, kdy první byla na místě do dvou minut po oznámení. Policisté spatřili muže ve chvíli, kdy utíkal z rodinného domu poté, co se v něm před majitelem a dopadením policistů schoval na půdě. Následně pak vyskočil oknem na chodbě a snažil se policistům uprchnout přes okolní zahrady. Policistům se tak na chvíli ztratil z dohledu, ale jen do doby, kdy se před nimi schoval v otevřené garáži na dalším soukromém pozemku. Tam ho do zadržení policejní hlídkou „hlídal“ její majitel.

Mladý muž byl po zadržení převezen na policejní oddělení, kde při šetření vyšlo najevo, že během brzkého rána měl bez užití násilí vniknout do dvou rodinných domů v ulici Bachmačská. V jednom z domů sebral krabičku zápalek, v druhém pak láhev alkoholu z lednice, šest set  korun na hotovosti a drobné mince. V tomto domě byl také následně vyrušen majitelem, který kontaktoval linku 158.

20letý mladík se tohoto jednání dopustil i přesto, že ho již v únoru tohoto roku odsoudil Okresní soud v Pardubicích pro přečin krádeže k trestu odnětí svobody podmíněně, ve výměře čtyř měsíců, se zkušební dobou do února roku 2021. Přítěží mu bude i fakt, že se tohoto jednání dopustil v době nouzového stavu vyhlášeného Vládou České republiky.

Policisté rovněž podali podnět k návrhu na vzetí obviněného do vyšetřovací vazby, a to z důvodu, aby se nevyhýbal trestnímu stíhání a trestnou činnost neopakoval. Dnes probíhalo vazební zasedání, v rámci kterého soudce podnětu policistů nevyhověl. Obviněný byl tedy ze zadržení propuštěn a vyšetřování bude nadále probíhat na svobodě.

Až bude skutky, kterých se měl 20letý mladík dopustit na Kolínsku, projednávat soud a uzná jeho vinu,  hrozí mu (i s ohledem na vyhlášený nouzový stav) až osmiletý trest odnětí svobody.

Za I. čtvrtletí roku 2020 evidují kolínští policisté desítku případů vloupání do rodinných domů. Objasnit se jim podařilo 30% případů. V rámci celého Středočeského kreje objasnili policisté od počátku roku 45 případů vloupání do rodinných domů, v 35ti případech se jednalo o skutky spáchané v roce 2019.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
29. dubna 2020

vytisknout  e-mailem