Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Mladí vyděrači

Ostrava - ukázkově se zachoval jednačtyřicetiletý muž. 

Vyděrači

Ze spáchání trestného činu vydírání je podezřelý devatenáctiletý mladík z Ostravy.

Podezřelý dne 29. 12. 2010 krátce po poledni pod pohrůžkou násilí vymáhal po jednačtyřicetiletém muži finanční částku 4 500 korun. Tu mu měl údajně dlužit jeho syn. Muž toto odmítl. I tak však v něm mladý násilník vzbudil obavu o zdraví své i o zdraví své rodiny. Následně, zhruba o hodinu později, zaslal mladý vyděrač ze svého mobilního telefonu SMS zprávu na mobil syna vydíraného. V ní byl detailně popsán čas a způsob předání dlužné částky a také trest za to, když „dlužníci“ na tyto podmínky nepřistoupí. Mladík v SMS vyhrožoval vymahači a fyzickou likvidací. Jinou zprávu, která se však nesla v podobném duchu, podezřelý odeslal ještě jednou.

Po těchto výhružkách, se muž se svým synem odebrali na policejní oddělení v Hrabůvce, kde celou situaci vylíčili. Případ si převzali kriminalisté. Při rozhovoru s nimi podezřelý telefonoval poškozenému, že jelikož není včas na smluveném místě, jedou si pro dluh k němu domů. Pro zkušené kriminalisty již nebylo lehčího úkolu. Společně s uniformovanými policisty ihned vyrazili do místa bydliště poškozených. Právě včas. Mladý vyděrač v tu chvíli přijížděl pro peníze. Na pomoc si k tomu přibral ještě jednoho, mladistvého kumpána.

Policisté oba dva na místě zadrželi a převezli na oddělení k provedení dalších úkonů a k výslechům.
Dospělému pachateli hrozí za trestný čin vydírání trest odnětí svobody ve výši až čtyř let, mladistvému za provinění vydírání trest o polovinu menší.

Na závěr tohoto zprávy je nezbytné dodat, že poškozený se zachoval naprosto ukázkově a je třeba jej za jeho chování pochválit. Celou záležitost okamžitě nahlásil a vše ostatní již nechal na policistech, pro které již nebyl problém pachatele na místě zadržet.
 

vytisknout  e-mailem