Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mladému padělateli hrozí vysoký trest

Zdánlivě neuvážený čin padělání bankovek je velmi nebezpečné jednání! 

Policie ČR, služba kriminální policie a vyšetřování Správy východočeského kraje v Hradci Králové šetří podezření z trestného činu padělání a pozměňování peněz. Vrchní komisař SKPV S Včk v Hradci Králové obvinil v těchto dnech  z výše uvedeného trestného činu 23letého mladíka z Havlíčkobrodska. Ten je důvodně podezřelý, že:

v období od září 2007 do poloviny března 2008 v místě svého bydliště vyrobil 22 ks padělků bankovek nominální hodnoty  5.000, 2.000, 1.000 a 500 korun. Tyto padělky sám použil k zaplacení útraty zboží nebo je podstrčil do úspor rodinným příslušníkům výměnou za bankovyk pravé. Celkem 9 ks bankovek nominální hodnoty 5.000 a 1.000 korun bylo zadrženo v oběhu fyzických a právnických osob. K uvedenému skutku se mladík doznal. Nyní mu za výrobu a udávání bankovek do oběhu hrozí  trest odnětí svobody v trvání od 5 do 10 let.

!! Policie ČR chce tímto upozornit, že i když je zhotovení padělku bankovky s ohledem na současnou počítačovou techniku zdánlivě snadné, povědomost o výši trestu, který pachatelům za takové jednání hrozí, není mezi veřejností zcela rozšířena. Jedná se přitom o pro společnost nebezpečné jednání,  které narušuje zájem společnosti na ochraně české měny. A co na to zákon?

Dle §140 trestního zákona – padělání a pozměňování peněz, odst. 1) hrozí pachateli trest odnětí  svobody na 2 až 8 let, odst. 2) na 5 až 10 let a odst. 3) na 10 až 15 let. (viz. trestní zákon č. 140/1961 Sb.)

!! Současně z hlediska prevence Policie ČR apeluje na občany, aby věnovali  zvýšenou pozornost bankovkám, které přijímají z běžného obchodního styku do své dispozice. Mohou tak předcházet nepříjemnostem s vysvětlováním původu padělku bankovky a současně se tak vyvarují i  toho, že za odebraný padělek nedostanou náhradu, která jim ze zákona nepřísluší. V neposlední řadě ztíží udání padělků do oběhu osobám, které bankovku přímo vyrobili nebo ji získali jiným způsobem, přičemž o charakteru bankovky jako padělku věděli.

 

Peníze.jpg Peníze.jpg

 

vytisknout  e-mailem