Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Mít přilbu se vyplácí

Dne 13. srpna 2008 uspořádali dopravní policisté s prevetnistkami Obvodního ředitelství Policie ČR Praha I akci zaměřenou na cyklisty. 

Cyklisté spolu s chodci a motocyklisty patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Jen za první čtvrtletí letošního roku zemřelo na silnicích 16 cyklistů a zavinili více než 230 dopravních nehod. Mezi hlavní příčiny nehod patří nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě, nepřiměřená rychlost, nesprávně předjíždění či technická závada kola. Cyklisté se mnohdy chovají nezodpovědně a svým jednáním ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Při dopravních nehodách cyklistů je nejčastěji poraněna hlava a obličejová část. Použitím cyklistické helmy si chráníme nejen zátylek a čelo, ale částečně i obličej. Cyklista mladší 18 ti let je ze zákona povinen užít za jízdy cyklistickou helmu. Po překročení této hranice je již na každém z nás jak moc si svého života cení a váží.

A právě na tuto ohroženou skupinu účastníků silničního provozu se zaměřili ve středu 13. srpna 2008 dopravní policisté spolu s preventistkami Obvodního ředitelství Policie ČR Praha I. Celé dopoledne kontrolovali na cyklostezce Stromovka v Praze 7 náhodně projíždějící cyklisty a upozorňovali je na nedostatečné vybavení jízdních kol a rizika bez ochranné přilby. Od preventistek cyklisté obdrželi letáčky obsahující souhrn rad a doporučení pro bezpečný pohyb v silničním provozu a ochranu jízdního kola před odcizením.
Během akce policisty překvapilo zjištění, že ochranou cyklistickou přilbou rodiče své děti vybaví, ale na sebe zapomenou. Ale právě rodiče by měli jít svým dětem příkladem!
Tato akce byla veřejností velice kladně hodnocena a není akcí tohoto druhu zdaleka poslední.

Stromovka.JPG Stromovka.JPG

 

 

Autoři článku:
nprap. Lucie Polanská, nprap. Andrea Zoulová - PIS OŘ PČR Praha I

vytisknout  e-mailem