Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství ČR ve služební kynologii 2014

Již 20. ročník Policejního mistrovství ČR psovodů se služebními psy ve všestrannosti se uskutečnil v Červené nad Vltavou. 

Soutěže ve služební kynologii, která se konala od 22. září do 25. září 2014, se zúčastnilo celkem 27 psovodů se služebními psy z různých krajských ředitelství. Tentokrát kynologové se služebními psy soutěžili ve třech disciplínách, mezi které patřila ovladatelnost a obratnost, obranné práce a pachové práce. Své schopnosti a dovednosti předvedli služební psi např. v poslušnosti, překonávání lávky nad volnou hloubkou, zadržení nebezpečného pachatele, vyhledání pachové stopy v terénu ad.

V kategorii pachové práce se nejlépe umístila prap. Hana Haschkeová, KŘP hl. m. Prahy, která se svým psem Amorem získala 454 z možných 500.

Za obranné práce byl nejlépe ohodnocen pprap. Tomáš Louda se svým psem Agbarem z KŘP Libereckého kraje. Získal 527 bodů z 650 možných.

Vítězem v kategorii jednotlivců byl vyhlášen prap. Ondřej Skok, KŘP Jihočeského kraje, který se svým psem Attu získal 1033 bodů z možných 1280. Zároveň získal i cenu za nejlepší ovladatelnost a obratnost.

Soutěž družstev dopadla nejlépe pro družstvo KŘP Jihomoravského kraje a to konkrétně pro prap. Jiřího Brňáka se psem Rastym, pprap. Jindřicha Šulce se psem Tonym a vedoucího družstva mjr. Zdeňkem Kovářem. Druzí skončili psovodi KŘP Libereckého kraje, bronz si odvezlo družstvo KŘP Jihočeského kraje.

Putovní pohár policejního prezidenta převzalo družstvo KŘP Jihomoravského kraje od ředitele pořádkové policie plk. Martina Hrinka. Tuto cenu převzal společně s družstvem i náměstek ředitele pro vnější službu Jihomoravského kraje plk. Miloslav Machát, který během svého poděkování z části věnoval putovní pohár zraněnému psovi Romerovi a jeho psovodovi pprap. Františku Kohoutovi z oddělení služební kynologie KŘP Plzeňského kraje. Romer byl zraněn při služebním zákroku proti nebezpečnému pachateli, který psa pobodal.

Účelem mistrovství bylo mimo jiné i získání uceleného pohledu na úroveň připravenosti policistů k výcviku a použití psů ve výkonu služby. Kromě měření sil přispělo mistrovství také k vzájemné výměně zkušeností zúčastněných závodníků. Své zkušenosti předávali mladším kolegům také naši psovodi ve výslužbě.

Výkony psovodů a především jejich psů opět ukázaly na nezastupitelnou úlohu služebního psa při plnění úkolů Policie ČR a zároveň opět prokázaly výbornou úroveň policejní služební kynologie v České republice.

29. září 2014
nprap. bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem