Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mistrovství ČR ve služební kynologii 2011

V pořadí již VIII. ročník mistrovství České republiky ve služební kynologii úspěšně proběhl ve výcvikovém středisku psovodů a služebních psů Policie České republiky v Dobroticích. 

Letošního „Policejního mistrovství psovodů se služebními psy 2011“, jak se tato prestižní akce oficiálně nazývá, se v době od 12. do 15. září 2011 zúčastnilo celkem 23 závodníků. Zastoupena zde byla jak krajská policejní ředitelství, tak služba cizinecké policie nebo Útvar pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby Policie České republiky. Tentokrát změřili nejlepší policejní psovodi své síly ve speciálních kynologických disciplínách, a to ve dvou hlavních kategoriích - vyhledávání výbušnin a vyhledávání omamných a psychotropních látek. V rámci nich prohledávali dopravní prostředky, volná prostranství nebo například železniční trať. Společnou pro všechny byla poslušnost psů, jedna ze základních kynologických disciplín.
 
Účelem mistrovství bylo mimo jiné i získání uceleného pohledu na úroveň připravenosti policistů k výcviku a použití psů ve výkonu služby. Kromě měření sil přispělo mistrovství také k vzájemné výměně zkušeností zúčastněných psovodů.
 
Vítězem kategorie vyhledávání výbušnin se stal mjr. Bc. Petr KOZÁK, KŘP Moravskoslezského kraje, který se psem KETY získal 613 bodů ze 700 možných. Zároveň získal i cenu za nejlepší pachové práce při vyhledávání výbušnin.
 
Kategorii vyhledávání omamných a psychotropních látek vyhrál mjr. Bc. Aleš JEHLIČKA, KŘP Libereckého kraje. Se psem SADO od PČR získal 481 ze 700 možných bodů.  Mimo to si odnesl i ocenění za nejlepší pachové práce ve své kategorii a celkové prvenství v poslušnosti služebního psa.
 
Nejlepším psovodem mistrovství byl vyhlášen mjr. Ing. Zdeněk KRAUS, KŘP Zlínského kraje, se psem CHADIR z Větrného Vršku. Jeho výkon v průběhu měření sil s ostatními kolegy vyhodnotila komise rozhodčích jako nejkomplexnější. Zároveň získal ve své kategorii, vyhledávání omamných a psychotropních látek, třetí místo.
 
Soutěž družstev dopadla nejlépe pro družstvo KŘP Jihomoravského kraje. S celkovým počtem 1031 z 1400 možných bodů obsadili nprap. Bc. Kíni se psem EGON a nprap. Matula se psem BRIX Vepeden nejvyšší ze stupňů vítězů. Druzí skončili psovodi KŘP Moravskoslezského kraje, bronz si odvezlo družstvo KŘP Olomouckého kraje.
 
Výkony psovodů a především jejich psů opět ukázaly na nezastupitelnou úlohu služebního psa při plnění úkolů Policie ČR a zároveň opět prokázaly výbornou úroveň služební policejní kynologie v České republice. V současné době je u policie přibližně 600 psovodů, kteří mají k dispozici 700 služebních psů.
 
Kompletní výsledky mistrovství najdete v přiloženém souboru.
 
  
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
19.09.2011
Odkazy do noveho okna

Dobrotice 1

Dobrotice 1 

Detailní náhled

Dobrotice 2

Dobrotice 2 

Detailní náhled

Dobrotice 3

Dobrotice 3 

Detailní náhled

Dobrotice 4

Dobrotice 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem