Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Místo zhodnocení úspor o ně přišli

JESENÍK - Chcete investovat do kryptoměn? Dejte si pozor na podvodníky! 

Podvody s příslibem vysokých zisků z investic jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné. Své o tom vědí dva muži ve věku 68 a 75 let z Jesenicka, kteří se rozhodli zhodnotit své úspory tím, že investují do virtuální měny. Telefonicky komunikovali s „investičními poradci“, kteří jim měli pomoci s převody finančních prostředků z virtuální kryptoměnové peněženky na jejich bankovní účty. Protože oba postupovali přesně podle pokynů volajícího, ve „vybílení“ jejich účtů nic nebránilo. Oběma seniorům z úspor nezbylo nic. Starší přišel o přibližně šest milionů korun. Mladšímu z účtu zmizelo přibližně padesát tisíc korun.

Oba se proto obrátili na policii. Případy se nyní zabývají kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a trestného činu neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací.

Zvažujete-li zhodnocení svých úspor investováním do virtuální měny, buďte velmi obezřetní. Jak nenaletět podvodníkovi?

  • · Než se rozhodnete investovat do kryptoměn, zjistěte si, jak fungují burzy a investiční platformy a nákup a prodej kryptoměny.
  • · Ověřte si věrohodnost investičního poradce. Nespoléhejte jen na internetové recenze, protože je může napsat kdokoli, tzn. i podvodník.
  • · Za žádných okolností neposkytujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače, mobilu apod.
  • · Chraňte své osobní údaje, přístupová hesla a údaje z platebních karet.
  • · Pozor si dávejte také na reklamy slibující vysoké zisky. Podvodníci si platí reklamní kampaně s odkazy na svoje podvodné stránky. Reklamy se tak mohou objevit i na prověřených webech.

por. Mgr. Marie Šafářová
15. července 2022

vytisknout  e-mailem