Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místo zhodnocení financí přišla žena o peníze

Havířov - pod příslibem převodu údajně naspořených peněz žena umožnila dálkový přístup do svého počítače 

Ve druhé polovině října 2023 se na obvodní oddělení Havířov 1 dostavila jedenasedmdesátiletá žena s oznámením, že po komunikaci s neznámou osobou bylo z jejího osobního bankovního účtu odcizeno více než 40 tisíc korun.

Vše mělo začít před několika dny, kdy ji na mobilní telefon kontaktovala neznámá osoba s návrhem převodu naspořených financí. Jelikož žena v tu chvíli nebyla u počítače, domluvili se, že si zavolají následující den. Opravdu, v dohodnutém termínu ji na mobilní telefon kontaktoval muž, představil se jako Petr a sdělil jí, že má u jejich společnosti naspořené peníze v jiné měně a mohla by si je převést na svůj účet. K tomu ale údajně potřebuje jistý počítačový program, s jehož stáhnutím ji pomůže, což také učinil. Po nainstalování programu do něj žena na základě instrukcí zadala kód a poté se přihlásila do internetového bankovnictví. V tu chvíli se vypnul monitor. Petr na telefonu ji uchlácholil, že se bankovnictví načítá. Po několika minutách se monitor opět „rozsvítil“ a žena zjistila, že na účtu má o 200 tisíc korun více. Později ovšem vyšlo najevo, že se jedná o online půjčku.
Dalším krokem dle Petrových instrukcí byl vstup na účet její druhé banky. Po přihlášení do internetového bankovnictví se monitor opět vypnul. Současně jí na mobilní telefon chodila oznámení z první banky o převodech peněz do banky druhé, což žena prostřednictvím mobilní aplikace potvrzovala. Následně muži řekla, že již nemá čas, což Petra značně rozladilo. Nakonec souhlasil s ukončením komunikace a jejím pokračováním druhého dne.
Žena si poté zkontrolovala oba účty a zjistila, že u první banky jí byla zřízená online půjčka ve výši 200 tisíc korun. Účet okamžitě zablokovala. Z druhého účtu bylo odčerpáno více než 40 tisíc korun. Dále zjistila, že i v této bance se neznámý pachatel pokusil vyřídit úvěr ve výši 150 tisíc korun, ten ovšem banka neschválila.

Havířovští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací (§ 230 Trestního zákoníku) a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku (§ 234 Trestního zákoníku), kterých se dopustil neznámý pachatel. Žena totiž nejen že nevědomě pomocí aplikace zpřístupnila neznámé osobě svůj osobní počítač a následně internetové bankovnictví, ale také poskytla fotokopii svého občanského průkazu.

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí. Nevěřte lákavým nabídkám na zhodnocení vašich financí. Většinou se jedná o promyšlený podvod s jediným cílem. Získat pomocí nainstalovaného programu dálkový přístup do vašeho počítače. Nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje, kódy, hesla k účtům či platebním kartám jiným osobám, nepotvrzujte odchozí platby. Stejně tak nikdy neposkytujte kopie svých osobních dokladů.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
25. 10. 2023

vytisknout  e-mailem