Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místo zhodnocení financí přišel muž o peníze

Karvinsko - muž poskytl neznámé osobě přístupová hesla ke svému účtu 

Ve druhé polovině února 2024 se na obvodní oddělení v Českém Těšíně dostavil muž s oznámením, že po komunikaci s neznámou osobou bylo z jeho osobního bankovního účtu odcizeno téměř půl milionu  korun.

Vše mělo začít loni v prosinci, kdy poškozený reagoval na nabídku zhodnocení finančních prostředků, umístěnou na internetových stránkách. Mělo se jednat o nákup kryptoměny. Poté, co na uvedený účet poslal prvotní investici v řádu pár tisíc korun, byl telefonicky osloven mužem, který se představil jako „Novák“. Poškozeného přiměl k nainstalování různých aplikací a vytvoření účtu u krypto směnárny. V těchto úkonech mu měl díky poskytnutým přihlašovacím údajům pomáhat.
Jen o pár dnů později muž zjistil mnohonásobné zhodnocení svého původního vkladu, a to v kryptoměně. Dle sdělení „Nováka“ se mělo jednat o úspěšný výsledek obchodu s penězi. Ovšem pro výběr financí po poškozeném požadoval uhrazení poplatků, nejprve přes 80 tisíc korun a následně o dalších více než 90 tisíc korun. K této transakci muž opět poskytl neznámému pachateli přístupová hesla a ten peníze převedl na neznámý zahraniční účet.
Poškozený muž byl dále telefonicky informován o zrušení kryptoměnového účtu a převedení všech financí na jeho bankovní účet. S touto legendou byl požádán o autorizaci několika transakcí, což učinil. Vzápětí ovšem zjistil, že mu byly neoprávněně převedeny peníze na neznámý účet. Celková škoda, která mu byla způsobena, byla vyčíslena na téměř půl milionu korun. Další částku v obdobné výši si neznámý připravil, ale z účtu poškozeného již nestihl odčerpat, jelikož muž si účet zablokoval.

Komisař oddělení hospodářské kriminality územního odboru Karviná zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiči informací a podvodu, kterých se dopustil neznámý pachatel. V konečném důsledku hrozí pachateli trest odnětí svobody až na osm let.

Policie opětovně apeluje na veřejnost k maximální opatrnosti ve virtuálním prostředí. Nevěřte lákavým nabídkám na zhodnocení vašich financí. Před samotnou investicí si zjistěte a ověřte co nejvíce informací o tom, jak takový nákup a prodej kryptoměny funguje. Také si ověřujte věrohodnost společnosti a finančních poradců. Může se jednat o promyšlený podvod s jediným cílem. Získat pomocí nainstalovaného programu dálkový přístup do vašeho počítače.
Nikdy neposkytujte své přihlašovací údaje, hesla k účtům či platebním kartám jiným osobám, nepotvrzujte podezřelé odchozí platby. Především neumožňujte cizím osobám vzdálený přístup ke svému počítači, telefonu či obdobnému zařízení.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
21. 2. 2024

vytisknout  e-mailem