Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Místo výnosu z investic oči pro pláč

OLOMOUC - Žena doplatila na důvěřivost. Podvodníkovi umožnila vzdálený přístup na plochu svého počítače. 

Na olomoucké kriminalisty se obrátila 52letá žena z Olomoucka s tím, že ji podvodník připravil o nemalé peníze.

Začátkem týdne přijala telefonát od jí neznámého muže, hovořícího lámanou češtinou, který jí uvedl, že jí chce zaslat výnosy z bitcoinu. Jelikož žena v minulosti do kryptoměny investovala, volajícímu uvěřila a naslouchala jeho instrukcím. Nejprve si do svého laptopu nainstalovala software pro vzdálenou správu. Poté mu předala přístupové údaje jak ke svému osobnímu bankovnímu účtu, tak i ke společnému manželskému kontu. Po skončení komunikace si nešťastnice zkontrolovala stav svého bankovního účtu a zjistila, že jí z něj zmizelo přes 170 000 korun.

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že na společném účtu manželů došlo k neoprávněnému refinancování stávajícího úvěru ve výši zhruba 100 000 korun na částku téměř půl milionu korun. Zároveň z něj bylo odčerpáno přes 20 000 korun.

Celá operace, zahrnující refinancování úvěru a odčerpání finančních prostředků z obou účtů, zabrala podvodníkovi pouhé dvě minuty. Celkově tak manželský pár přišel o téměř 600 000 korun.

Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osmiletý pobyt za mřížemi.

Hlavním cílem podvodníků je získat vzdálený přístup do počítače oběti s následným odcizením peněz. Proto apelujeme na občany, aby v žádném případě neposkytovali vzdálený přístup na plochu počítače osobám, které neznají, a stejně tak ani nesdělovali své osobní informace, či údaje k internetovému bankovnictví.

por. Bc. Petra Vaňharová
19. srpna 2022

vytisknout  e-mailem