Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Místo telefonu poslal ovladač

ZLÍNSKO: Peníze se podařilo zachránit.  

 Již mnoho lidí bylo podvedeno při nákupech zboží přes internet a mnoho jich zcela nepochybně ještě podvedeno bude. Pachatelé ke svému obohacení využívají anonymity internetu a neopatrnosti jeho uživatelů. Nejednomu člověku ztuhnul úsměv na rtech, když natěšeně otevíral balík, ve kterém mělo být objednané a již zaplacené zboží, a namísto toho byla dobírka prázdná.
Něco podobného zažila i čtyřicetiletá žena ze Zlína, jejíž syn si na internetu objednal zánovní mobilní telefon. Za pár dní zvonila u dveří pracovnice České pošty s balíčkem v ruce. Už stačí jen zaplatit a vysněný telefon je doma. Žena tedy zaplatila přes tři a půl tisíce korun a balík si převzala. Do této chvíle to byl bezproblémový a rychlý obchod, avšak právě nyní se vše začalo komplikovat. Namísto mobilního telefonu byl v balíku pouze obal od MP3 přehrávače a v něm televizní ovladač. Teď už žena věděla, že byla společně se synem podvedena. Ale nezpanikařila a udělala to nejlepší, co v danou chvíli mohla. Zašla na nejbližší policejní služebnu a vše řádně oznámila. Policisté ze zlínského obvodního oddělení na nic nečekali a prostřednictvím České pošty zabránili odeslání peněz pravděpodobnému podvodníkovi. Syn duchapřítomné ženy sice nemá mobil, avšak díky rychlému opatření nepřišel i o našetřené peníze.
Tento případ by měl před podvodníky varovat všechny lidí, kteří si zboží objednávají podobným způsobem. Nápadně výhodná cena nabízeného zboží může také předpovídat velmi nevýhodný obchod, proto je vhodné podobné nabídky dobře zvážit. Pokud by i přesto někdo otevřel zaplacenou dobírku a zjistil, že byl podveden, neměl by zbytečně váhat a vše by měl oznámit policistům dříve, než budou peníze vydány podvodníkovi.

 podvod.jpg

2. září 2013, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem