Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Místo sněhu déšť, co dělat při aquaplaningu.

RAKOVNICKO - Vyhýbat se kalužím, potůčkům tekoucím přes silnici při prudkém dešti, mít kvalitní pneumatiky, přizpůsobit rychlost a styl jízdy aktuální situaci. Toto jsou základní body, jak předcházet aquaplaningu. 

Kdy vzniká aquaplaning? Nedostatečným odvodem vody pneumatikou, kdy se vytvoří tzv. vodní klín před kolem, následně se rozšíří i pod pneumatiku, která ztrácí kontakt s vozovkou a vozidlo se stává téměř neovladatelným. Na vznik této situace má vliv množství vody na silnici, rychlost automobilu, druh a hloubka vzorku (dezénu) pneumatik a jejich správné nahuštění.

Jak se zachovat, když aquaplaning dostaneme?

Vznik vodního klínu či plavání auta poznáme tak, že ucítíme cuknutí do volantu. Nikdy nebrzděte, nepřidávejte plyn a ani prudce nezatáčejte, mohli byste dostat smyk či hodiny. Při aquaplaningu zkuste být v klidu, držte volant rovně a pevně „tři čtvrtě na tři“, uberte opatrně na plynu a vyšlápněte spojku, aby se hnací kola uvolnila a hlavně se koukejte před sebe a vždy se dívejte tam, kam chcete jet. Kola by se měla o vodu zpomalit a začít opět fungovat, jelikož se obnoví kontakt pneumatik s vozovkou.

Pro řidiče jsou nejnebezpečnější tzv. vyjeté koleje, které jsou dlouhé a po směru jízdy. Zde dochází k aquaplaningu nejčastěji. Pokud je na silnici opravdu hodně vody, zvolněte.

Jezděte opatrně, abyste vždy dojeli v pořádku do svého cíle.

Více informací najdete na http://www.bezpecnecesty.cz/cz/bezpecna-jizda-v-aute/aquaplaning

Zde naleznete odkaz na animační video:

prap. Veronika Cafourková

11.1.2023

vytisknout  e-mailem