Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Místo slíbených dolarů jí pachatel odčerpal z účtu peníze

VYŠKOVSKO: Nikomu nesdělujte údaje k platební kartě nebo internetovému bankovnictví! 

I policisté  na Vyškovsku se čím dál častěji setkávají s oznámeními tzv. internetových podvodů. Krom případů, kdy lidé něco kupují a pošlou peníze neznámému předem a ten pak přestane komunikovat, se setkáváme i se situacemi, kdy bohužel sdělí údaje ke svému účtu či platební kartě. V posledních dnech například vyškovským policistům oznámil muž, který inzeroval na prodejním portále k prodeji tričko za 250,- Kč, že od něj neznámá osoba pod záminkou zájmu o koupi vylákala údaje k jeho platební kartě. Z účtu mu pak někdo odčerpal přes tisíc korun.

Počátkem června přišla ještě o větší finanční částku žena z Bučovic. Případ je o to komplikovanější, že útočník získal neoprávněný přístup k sociálním sítím její známé. Z těchto pak oslovoval její přátele přes komunikační prostředek Messenger k zaslání údajů k bankovním účtům. Bohužel oslovená žena uvěřila historce, že její známá „hraje soutěž o večeři“, zaslala své telefonní číslo, e-mailovou adresu a SMS kódy pro platby v řádu několik stovek korun. Pachatel vydávající se za její známou jí následně sdělil, že vyhrála 750 dolarů, které jí chce přeposlat. A tak se mu podařilo z paní vylákat veškeré údaje k její platební kartě a internetovému bankovnictví. Žena přišla o více než třicet tisíc korun.

Podobný případ se stal během komunikace ženy z Bučovic s mužem, který se vydával za pracovníka zahraniční společnosti. Vylákal z ní její fotografii a fotografie jejího občanského průkazu. Poté jí přiměl, aby si do svého mobilního telefonu nainstalovala aplikaci, přes kterou jí následně instruoval, aby si založila různé zahraniční účty i český účet a umožnila mu přístup do svého účtu. Zde přišla o částku sedm tisíc korun.

Ve všech případech se jedná o trestnou činnost.

Policisté znovu apelují, aby lidé byli obezřetní a nikomu nesdělovali údaje ke svému internetovému bankovnictví ani k platební kartě. Útočníci se také někdy vydávají za pracovníky banky nebo policisty.

por. Mgr. Alice Musilová, 1. 7. 2022

vytisknout  e-mailem