Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Místo objednaného mobilního telefonu přišel ženě kámen

MĚLNICKO - Podvodník ženu nalákal na výhodný nákup na bazarovém portálu 

O tom, že naletěla podvodnici, se na vlastní kůži přesvědčila čtyřicetiletá žena z Mělníka.

Na jednom bazarovém portále si žena vyhlédla mobilní telefon a na jeho koupi se následně domluvila s prodávající. Předem se domluvily, že kupující zašle 200 korun poštovného předem a následně zboží bude zasláno na dobírku.

Když si žena zásilku vyzvedla a zaplatila jí, zjistila, že místo mobilního telefonu se uvnitř balíku nachází kámen. Ženě tak vznikla díky podvodnému jednání škoda ve výši 10.500 Kč.

Žena následně celou událost nahlásila policistům, kteří po pachateli nebo pachatelce nyní pátrají a nevylučují, že se podobného podvodného jednání mohla dopustit opakovaně.

Za takové protiprávní jednání může v případě dopadení a prokázání viny skončit až na 2 roky ve výkonu trestu odnětí svobody.

Preventivní rady nákupů na internetu

Nákup zboží od neznámé osoby přes inzerát (na bazarových portálech, bazarových aplikacích apod.) je vždy mnohem rizikovější než nákup nového zboží na prověřeném internetovém obchodě, proto je vždy třeba větší opatrnosti a pozornosti.

Podezřelé je hlavně to, když vám bude někdo nabízet zboží za podezřele nízkou cenu. Ta může být sice velmi lákavá, nicméně se s největší pravděpodobností bude jednat o podvod.

Před nákupem si ověřte serióznost a důvěryhodnost prodejce. Mnoho aplikací již v dnešní době nabízí hodnocení prodávajícího, které udělují ať už spokojení nebo nespokojení zákaznici. Z takových hodnocení se dá mnohé vyčíst. Pokud má prodávající negativní hodnocení, nákup si raději rozmyslete.

Pokud hodnocení od předchozích kupujících aplikace nebo stránky nenabízejí, zjistěte si co nejvíce informací od dalších zákazníků - recenze spokojenosti, případně je zkuste oslovit, aby vám poskytli recenzi na daného prodávajícího.

Vždy dbejte na ochranu osobních údajů a nikomu nesdělujte hesla k účtům nebo PIN platebních karet. Věnujte dostatek času a pozornosti podmínkám prodeje. Nejbezpečnější nákup je při osobním předání zboží. V případě nákupu zboží za vyšší cenu si raději osobní setkání zkuste domluvit, a to i proto, abyste si zboží mohli prohlédnout.

Bezpečný nákup na internetu

  1. Nikdy za žádných okolností nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje do online bankovnictví.
  2. Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  3. Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  4. Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  5. Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  6. Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
13. ledna 2022
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem