Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Místo mobilů posílal rýži

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Mladík podváděl lidi, kteří si chtěli koupit mobil na inzerát.  

 

Bojkovičtí policisté odhalili podvodníka, který posílal místo mobilních telefonů balíčky předvařené rýže. Na začátku bylo trestní oznámení, s nímž přišel za bojkovickými policisty patnáctiletý mladík ze Záhorovic. V polovině března zaplatil na poště dobírku za balíček, v němž měl být mobilní telefon, který si objednal na internetovém bazarovém portálu. Mělo se jednat mobil vyšší hodnoty, za který prodávající požadoval jen tří tisíce korun. Když doma balíček otevřel, našel tam jen sáčky předvařené rýže. Policisté začali zjišťovat detaily k nepoctivému obchodu i podvodníkovi a celý případ řešili nejdříve jako přestupek proti majetku. Při spolupráci napříč celou Českou republikou ale bojkovičtí policisté zjistili, že rýži místo mobilu dostalo ještě několik dalších lidí, kteří podvod přišli oznámit na policii. Důsledným pátráním policistů se podařilo odhalit pachatele.

Nejednalo se ani o jednu z žen uvedených jako prodávající na bazarovém portálu. Za náhodně zvolenými ženskými jmény se skrýval dvaadvacetiletý mladík z České Třebové. Ani jeden z nabízených mobilů nikdy nevlastnil a nikdy je nemohl zájemcům prodat. Místo mobilů balil do zásilek krabice s rýží. Za balíčky předvařené rýže zaplatili tisíce korun lidé v Novém Městě na Moravě, Vyškově, Mladé Boleslavi, Zdicích, Českém Těšíně i v Praze. Policisté mladíkovi prokázali, že celkově podvedl sedm lidí, které dohromady připravil o jednadvacet tisíc korun, které použil pro svou potřebu. V těchto dnech mu policisté sdělili podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za který mu ze zákona hrozí až dva roky vězení.

A jak postupovat v situaci, kdy se už lidé rozhodnou pro podobný nákup z inzerátu prostřednictvím dobírky? Je vhodné zásilku rozbalit přímo v prostoru pošty, kdy při tom mohou figurovat další lidé jako svědci. V situaci, kdy by se jednalo o podvod, zásilku u pracovníků pošty ihned reklamovat a neprodleně zavolat policii. Policisté mohou vyzvat poštu k vydání peněz, které adresát za dobírku zaplatil a následně je dostane zpět. Dosáhne se tím toho, že adresátovi nevznikne žádná škoda a podvodník nezíská vytoužené peníze. Policisté pak začnou pátrat po pachateli, který se dopustil podvodného jednání.


 

8. září 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem