Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Místo hub našel muž v lese munici

HAVLÍČKOBRODSKO: S nalezenou municí nikdy nemanipulujte! 

V pondělí 21. září kolem půl jedenácté dopoledne přijali policisté oznámení o nálezu předmětu připomínajícího munici v katastru obce Svatá Anna. Předmět nalezl muž v lese při houbaření. Policisté místo nálezu zajistili a vyžádali si součinnost pyrotechnika. Policejní pyrotechnik z českobudějovické expozitury předmět identifikoval jako dělostřeleckou minu ráže 8 cm Wgr.34 bez iniciátoru. Jedná se o munici pocházející z období druhé světové války do německého minometu 8 cm Granatwerfer 34. Nebezpečí spočívá v tom, že je obnažena trhavina s kombinovanou počinkou a při neodborné manipulaci by mohlo dojít k výbuchu miny. Munici pyrotechnik zajistil a převezl k dalšímu opatření a následné likvidaci.

V souvislosti s případy nálezů munice policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na veřejnost apelují, aby nález předmětů připomínajících munici nebo její součásti, náboje, granáty nebo zbraně okamžitě oznámili na linku tísňového volání 158 nebo na nejbližší policejní služebně.

V žádném případě s takovými předměty nikdy sami nemanipulujte, nedotýkejte se jich a nikam je nepřevážejte. Neodborným zacházením a sebemenší manipulací s předmětem může dojít k výbuchu nebo výstřelu a můžete tak ohrozit na životě a zdraví sebe nebo ostatní osoby, které se v okolí nacházejí.

V případech, kdy je na místo přivolán policejní pyrotechnik, který zjistí, že se nejedná o nebezpečný předmět v podobě munice nebo její součásti, nehrozí oznamovateli za takové oznámení žádný postih.

por. Mgr. Stanislava Rázlová, komisař

23. září 2020

vytisknout  e-mailem