Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Místo činu? Domov!!!

MŘP Ostrava - "Ostrava vyhlásila boj domácímu násilí!" – Sanatoria Klimkovice 17.9.2011 

„Místo činu? Domov!!!
Ostrava vyhlásila boj domácímu násilí!“ – Sanatoria Klimkovice 17.9.2011

Domácí násilí je násilí, v rámci kterého dochází k dlouhodobému, opakovanému a stupňujícímu se týrání, bez přítomnosti svědků ze strany blízké, často milované osoby. K útokům dochází tam, kde většina z nás, hledá útočiště. Domov se stává místem bolesti, hrůzy, strázní, slz, nářku, utrpení i místem činu…
Od roku 2007 do 2010 bylo v České republice vykázáno celkem 3377 osob (vykázat násilnou osobu z obydlí je možné v České republice až od roku 2007). Ostravští policisté za tyto čtyři roky vykázali z domovů 152 násilných osob, což je větší počet vykázaných než v celém kraji Plzeňském, Královehradeckém a v kraji Vysočina. I ve srovnání se sousedními teritorii Ostrava výrazně dominuje počtem vykázaných osob.
Pomineme-li statistické údaje, lze domácí násilí charakterizovat také jednotlivými případy, které ostravští policisté prověřovali. Za každým statistickým číslem nebo případem se skrývá nelehký úděl jednotlivce, týrané oběti. Domácí násilí lze proto charakterizovat i konkrétním osudem, o to závažnější situace je, jde-li o děti: „taťka mamku bije vždycky před námi, my se na to musíme dívat, chytil ji za vlasy a pak jí hlavou třísknul několikrát do zdi a do topení. Pamatuji si to přesně, měla jsem narozeniny a taťka mi ani nepopřál...“ Obdobné hrůzné vzpomínky bychom našli v každém spise zjištěného trestného činu. Ovšem ještě děsivější zážitky velmi často nesou oběti v sobě dlouhá léta, aniž by se s faktem týrání komukoliv svěřily, vyhledaly pomoc a situaci řešily.

Městské ředitelství policie Ostrava se věnuje řešení problematiky domácího násilí již dlouhých 12 let. První výzkumy byly realizovány právě v Ostravě. A opět právě v Ostravě existuje unikátní (a jediný) tým policistů, specializujících se na řešení domácího násilí (konkrétněji jde o policisty pořádkové služby). A v Ostravě byla v roce 2010 zřízena dvě nová poradenská místa policie (Obvodní oddělení policie Ostrava-střed, Obvodní oddělení policie Ostrava-Poruba 1), pro práci s dětskými svědky začali policisté právě v Ostravě v roce 2010 využívat také hraček, například plyšového leoparda v pyžamku Daníka. Dne 17.9.2010 odstartovala v Ostravě mediální kampaň „Místo činu? Domov!!!“ Cílem kampaně bylo pomoci byť jediné oběti domácího násilí. Až další měsíce ukázaly úspěšnost kampaně „Místo činu? Domov!!!“ neboť v roce 2010 vykázali ostravští policisté 42 násilných osob, což je druhý největší počet vykázaných od roku 2007 (nejvíc v roce 2007 celkem 47 násilníků).


Přesně po roce, tedy 17. září 2011  proto ostravští policisté znovu zahajují informační kampaň „Místo činu? Domov!!!“ Letošní kampaň dostala podtitul „Ostrava vyhlásila boj domácímu násilí!“ Sedmnácté září tentokrát neodstartuje pouze mediální kampaň, ale celý den bude věnován řešení problematiky domácího násilí i subjektům zúčastněným při řešení domácího násilí.

Pokud se tedy chcete dozvědět základní informace o domácím násilí, chcete se poradit, jste odborníkem, který se věnuje řešení domácího násilí, jste obětí domácího násilí nebo jen chcete s rodinou či sami strávit den v příjemném prostředí lázní, případně se těšíte na besedu MUDr. Radima Uzla nebo koncert Martina Chodúra, přijďte dne 17.9.2011 do Sanatorií Klimkovice. Po celý den je připraven bohatý program, v němž jsme snad nezapomněli na nikoho, především jsme jej však věnovali osobám ohroženým domácím násilím (které přijaly pozvání) a dále specialistům týmu, realizujícím vykázání na Ostravsku.

Odborníkům…
Akce začne v 10.00 hodin seminářem pro odbornou veřejnost (pouze pro zvané účastníky). Specialisté z řad zdravotníků, soudců, státních zástupců, policistů, pracovníků sociálních odborů a dalších zúčastněných subjektů, se na semináři s názvem „trendy domácího násilí a možnosti jeho řešení“ dozví nejnovější informace k tématu. Pozvání na seminář přijala i oběť domácího násilí, aby posluchačům přiblížila svou nelehkou životní situaci.

Veřejnosti i studentům…
 O informace však nebudou ochuzeni ani zájemci z řad veřejnosti. Už ve 12 hodin začne seminář pro laickou veřejnost s názvem „Domácí násilí a jak je řešit?“ Posluchači se od přednášejících policistů, pracovníka intervenčního centra či Linky bezpečí dozví základní informace k tématu.
Beseda je určena posluchačům, kteří se chtějí o problému domácího násilí dozvědět základní informace, doporučení jak případně situaci řešit. Dále také obětem, které ještě váhají, zda situaci řešit a potřebují poradit nebo lidem, kteří se stali svědky domácího násilí a neví, jak se v situaci zachovat a jak nejlépe pomoci. Stejně je seminář určen studentům, kteří si téma domácího násilí například vybrali pro svou bakalářskou či diplomovou práci.

Poradenství…
Vzhledem k faktu, že domácí násilí je velmi specifické, nejenom skryté, ale oběti často váhají s oznámením protiprávního jednání pro svůj stud, případně náhodní svědci netuší, jak obětem nejsnáze pomoci, přímo v lázních zřídíme mobilní poradenské místo a to od 13 hodin. Pracovnice intervenčního centra či policistka, specializující se na řešení domácího násilí, jsou připraveny Vám diskrétně pomoci domácí násilí řešit.

Beseda MUDr. Radima Uzla…
Nejen odborníky, ale i laiky, pravděpodobně zaujme beseda MUDr. Radima Uzla CSc. Tématem besedy bude „Partnerské násilí,“ a začne už od 13 hodin.

Tanec, hudba, vystoupení Martina Chodúra, vernisáž fotografií…
Slavnostní část programu odstartuje ve 14.00 hodin na kolonádě sanatorií. V průběhu odpoledne se mají hosté vskutku nač těšit.
Vystoupí tanečníci Tanečního studia Vítkovice, pod vedením tanečních mistrů Simony Švrčkové a Tomáše Hoška. Simona Švrčková se účastnila mimo jiné také taneční soutěže Star Dance II s Jiřím Schmitzerem. Tomáš a Simona jsou profesionálními mistry České republiky v latinskoamerických tancích.
Program bude pokračovat vystoupením Superstar, Martina Chodúra. Právě Martin v letošním roce podpořil v Ostravě boj s domácím násilím a stal se letošní „mediální tváří“ kampaně. Zájemci se mohou těšit nejenom na Martinův zpěv, ale samozřejmě také na autogramiádu.
Domácí násilí však zachytili na fotografiích Mgr. Jiří Klein a Lukáš Kaboň. Milovníci fotografie tak mohou obdivovat jedinečnou vernisáž fotografií, která bude slavnostně zahájena v průběhu slavnostního programu.


Sanatoria Klimkovice 17. září 2011

Budete-li se chtít dozvědět více o domácím násilí, případně se rozhodnete podpořit svou přítomností boj s domácím násilím a 17.9.2011 zamíříte do sanatorií, můžete zde strávit příjemný den s celou rodinou. Program jsem připravili pro všechny.

Obětem domácího násilí…
Zorganizovat celý program původně iniciovala myšlenka akce věnované obětem domácího násilí. Přemýšleli jsme, jak akci zorganizovat tak, abychom oběti nevystavili identifikaci, ba naopak jim věnovali nejenom zajímavé zážitky (v podobě hudebních, tanečních vystoupení, návštěvu bazénu aj.), ale také si odnesly případně i materiální vzpomínku v podobě malého dárku. Vzhledem k tomu, že pozvání přijaly ohrožené osoby ve větším počtu, věříme, že náš záměr byl správný. Mezi desítkami návštěvníků, hostů či účastníků seminářů a besed, oběti domácího násilí identifikovány zcela jistě nebudou. A snad oběti alespoň na chvíli zapomenou na prožité útrapy při vystoupení Tanečního studia Vítkovice či koncertu Martina Chodúra. Příjemné chvíle možná připomenou i různé dárky partnerů akce (kosmetika, vstup do bazénu, dárkové poukazy, dárkové balíčky). V mnoha rodinách, kde dochází k domácímu násilí, však žijí také děti. A opět pro tyto (i další) děti jsme připravili přepestrý program (viz dále ve zprávě), ani při těchto aktivitách tak týrané děti identifikovány nebudou.

Na děti jsme nezapomněli…
Už v 10.30 hodin se mohou děti těšit na první představení „Perníková chaloupka,“ které připravily lektorky Linky bezpečí. Policejní kynologové zahájí ukázku kynologie v 11.00 hodin, zaujmou bezesporu nejen na obranné práce, ale také ukázky poslušnosti služebních psů. Velké kynology vystřídají „malí kynologové“ z kurzu městského psa „KUZMA.“ Děti představí výcvik svých čtyřnohých svěřenců. Psovody a služební psy nahradí ve 12.00 hodin kriminalističtí technici, kteří dětem ale i velkým zájemcům pořídí daktyloskopický otisk. Kriminalisté přiblíží „taje“ daktyloskopie, trasologie i dalších oborů. Od 12.00 hodin si však zájemci mohou také zastřílet na laserové střelnici. Policisté pro děti připravili i kvízy, soutěže a různé další aktivity. Ve 13.00 hodiny zopakují lektorky Linky bezpečí představení pro děti Perníková chaloupka.
Na děti však nezapomnělo ani rádio Čas, jehož promo tým připravil soutěže, kvízy, drobné dárky, ale třeba též malování na obličej.
Děti si mohou malovat s výtvarnicí Linky bezpečí, obrázky pak budou zařazeny do hlasování na webových stránkách Linky bezpečí a nejlepší odprezentovány na vánočním koncertu Linky bezpečí.

Policistům, specializujícím se na realizaci vykázání (unikátnímu ostravskému týmu)
Akce je však organizována také jako malé poděkování za nelehkou práci našim policistům, specializujícím se na realizaci vykázání. Jsou to odborníci, kteří se věnují permanentnímu vzdělávání v uvedené problematice, řešení konfliktů domácího násilí je přitom  často velmi složité a to nejen psychicky. Policisté zakročují v krizových situacích, vypjatých emočně…Specialisté také poskytují poradenskou pomoc a mnohé další…

Den pro rodinu - program všem…

 Ženám (mámě, babičce, obětem…)
         Po celý den Vám kosmetičky nabídnou kosmetické poradenství, líčení či manikúru Avon Cosmetis.


Také pro muže..
Pro muže jsou připraveny prezentační jízdy s vozidly Auto Heller.

Areál, kde akce proběhne, ale nabízí také sportovní vyžití, bazén, tenisové kurty, venkovní šachy či minigolf, kuželky či dětské hřiště.


Podpora projektu

Akce by samozřejmě nebyla možná bez podpory partnerů. „Místo činu? Domov!!!“ je konáno pod záštitou náměstkyně primátora statutárního města Ostrava Ing. Simony Piperkové (první ženy ve funkci náměstkyně primátora v novodobé historii města Ostrava). Již v roce 2010 podpořila nový projekt Miss Monika Žídková,  letošní „mediální tváří“ se stal Martin Chodúr a osobností z řad odborníků, podporující akci, je MUDr. Radim Uzel CSc.
A přesně v duchu letošního podtitulu kampaně „Ostrava vyhlásila boj domácímu násilí“ podpořila akci převážná část oslovených subjektů. Naše poděkování tak patří těmto partnerům, kteří projekt podpořili dle svých možností.

  • Avion Shopping park Ostrava
  • Avon Cosmetics
  • Auto Heller
  • Dopravní podnik Ostrava
  • Globus Ostrava
  • HC Vítkovice-Steel
  • Intervenční centrum Ostrava
  • Linka bezpečí
  • Město Ostrava
  • Ostravské výstaviště
  • OZO
  • Repronis
  • Sanatoria Klimkovice
  • Taneční studio Vítkovice
  • Zeman Art
  • Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra
  • Ostravské vodárny a kanalizace

Mediálními partnery se stali:

  • Fabex Ostravsko
  • Moravskoslezský Deník
  • Rádio Čas

Všem těmto osvíceným osobnostem i zástupcům uvedených subjektů patří naše poděkování!


Shrneme si tedy znovu základní fakta k letošní akci „Místo činu? Domov!!! Ostrava vyhlásila boj domácímu násilí!“

místem konání jsou Sanatoria Klimkovice
čas akce dne 17.9.2011 od 10.00 hodin do 17.00 hodin
den pro oběti domácího násilí i policisty speciálního ostravského týmu, realizujícího vykázání
semináře pro odborníky i laiky či studenty
program pro celou rodinu
hudební vystoupení


A zapomněli jsme také na skutečnost, vstup na akci je ZDARMA!!!


Těšíme se na Vaši návštěvu a společně příjemně strávený den k podpoře boje s domácím násilím, který jsme se snažili koncipovat tak, abychom obsáhli fakta pro odborníky i laiky….

 

                                                                                          por. Bc. Gabriela Holčáková
                                                                                                         komisařka      

                                                              
PLAKÁT S PROGRAMEM ZDE.

vytisknout  e-mailem