Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Místo 25 tisíc USD prázdný účet

RYCHNOVSKO - Podvodník obral muže o desetitisíce. 

Včerejšího dne 7.2. se na policejní služebnu dostavil 70letý muž, který oznámil, že se pravděpodobně stal obětí podvodu. Na konci ledna mu zavolal obchodník jedné společnosti, který mu sdělil, že má na účtu bitcoiny v hodnotě 25 tisíc dolarů. Kvůli tomu, že bitcoin klesá, mu navrhl peníze vybrat. Aby je mohl získat, bylo potřeba nejprve zaslat co nejvyšší částku. Doporučil mu instalaci programu na vzdálenou správu - Annydesk. Pak přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, jeho fotografii i jeho občanského průkazu. Neznámý obchodník nejprve zadal platbu ve výši 4800 USD, kterou muž přes ověření klíče potvrdil. Přestože ho z jeho banky upozornili, že transakce je podezřelá a platbu stornovali, muž o pár dní později na základě opětovné komunikace s neznámým obchodníkem, platbu opětně potvrdil. Tentokrát peníze odešly a samozřejmě se do současné doby nevrátily natož slíbených 25 tisíc dolarů.

Opětně varujeme před neznámými volajícími!
Neinstalujte si do počítače žádné programy, které neznáte, nesdělujte nikomu hesla, přístupové, aktivační ani autorizační kódy, neposílejte kopie osobních dokladů, nesdělujte čísla z platební karty. 
Nově se podvodníci vydávají i za advokáty, kteří nabízejí pomoc se získáním peněz zpět.
Vždy jednejte s rozmyslem, nikdo cizí bez zisku v těchto případech nepomáhá!
Do banky, na policii, advokátní kanceláře si raději dojděte osobně. Nikdy nevíte, kdo je na druhém konci "drátu". Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv.

por. Iva Kormošová
8.2.2022, 13.10

vytisknout  e-mailem