Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Mířil na sebe, na policistu a zase na sebe

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Muž střílel z pistole a vyhrožoval sebevraždou.  

 

Na tísňovou linku 158 zavolali v pondělí 4. února v devět hodin večer rodiče šestatřicetiletého muže, který doma vyhrožoval sebevraždou. Uherskohradišťští policisté okamžitě vyrazili do rodinného domu v Březolupech. Když přijeli na místo, muž byl stále v domě ve svém pokoji, ve kterém krátce předtím vystřelil z pistole do zdi. Policista vešel do domu a pokusil se s ním navázat kontakt. Muž mu začal odpovídat a svolil, aby za ním policista vstoupil do pokoje. Zakročující policista uviděl muže ležícího na posteli, který svíral v ruce pistoli a mířil si na svou hlavu. Po chvilce namířil zbraň na policistu, kterému mířil na hlavu a říkal, že ho zastřelí. To naštěstí neudělal! Pistoli sklopil a otočil ji opět proti své hlavě.

Policista s ním udržoval kontakt a snažil se muže udržet v takovém rozpoložení, kdy nebude chtít ublížit ani sobě ani nikomu jinému. To už do Březolup směřoval policejní vyjednávač, který ihned po příjezdu vystřídal uherskohradišťského policistu v komunikaci s mužem, který stále držel v rukou pistoli a vyhrožoval, že se zastřelí. Vyjednáváním se dařilo udržovat stabilizovaný stav. Muž ale stále odmítal pistoli odložit a navíc přestal s vyjednávačem komunikovat. V okamžiku, kdy v pokoji na moment nikdo nebyl, ozval se další výstřel. Muž naštěstí nevystřelil ani proti sobě ani někomu jiném.

Vzhledem k těmto okolnostem byla do Březolup povolána brněnská zásahová jednotka, aby muže odzbrojila a zadržela. Jen pár sekund před příchodem zásahové jednotky do domu vstal šestatřicetiletý muž z postele a začal se pohybovat po místnosti bez pistole. Policisté po něm okamžitě skočili, svedli jej na zem a zadrželi. Celá událost se tak naštěstí obešla bez zranění jak samotného zoufalého muže, tak jeho rodičů i zakročujících policistů!

Muže, který byl ve velmi špatném psychickém stavu, a k tomu byl ještě silně opilý, si na místě převzala záchranná služba. Vzhledem k jeho opilosti a celkovému stavu, byl šestatřicetiletý muž umístěn do nemocnice, kde jej policisté střežili, protože je v režimu zadržení. Šestatřicetiletý muž je podezřelý ze spáchání trestných činů násilí proti úřední osobě a nebezpečné vyhrožování, za což zákon ukládá trest až šesti let vězení. Pistole, kterou muž vyhrožoval, je sportovní pistole, k jejímuž držení není třeba zbrojní průkaz. Svou konstrukcí je ovšem kopií hojně rozšířené pistole. Zajištěnou zbraň si muž zakoupil na internetu a zřejmě v pondělí mu přišla poštou. Kriminalisté spolu se státními zástupci a s lékaři v současné době vyhodnocují celou situaci, stejně jako mužův zdravotní a psychický stav, což povede k rozhodnutí o tom, jestli bude zadržený muž umístěn do psychiatrické léčebny nebo bude podán podnět k vazebnímu stíhání.


 

5. únor 2013, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

1 muz vyhrozoval pistoli v Brezolupech

1 muz vyhrozoval pistoli v Brezolupech 

Detailní náhled

2 muz vyhrozoval pistoli v Brezolupech

2 muz vyhrozoval pistoli v Brezolupech 

Detailní náhled

3 muz vyhrozoval pistoli v Brezolupech

3 muz vyhrozoval pistoli v Brezolupech 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem