Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Mimořádná víkendová dopravní akce zaměřená na alkohol a jiné návykové látky

KRAJ - V rámci dopravně bezpečnostní akce zjistili policisté ve 28 případech porušení zákona, 4 řidiči byli pod vlivem alkoholu. 

Při uplynulém víkendu, od 10. do 11. června 2023, se hlídky dopravních policistů v celém Libereckém kraji účastnili dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na řidiče motorových vozidel a jejich dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Tato akce byla vyhlášena na základě zvýšené celorepublikové víkendové nehodovosti, která si vyžádala již několik zranění a bohužel i lidských životů.

Během policejní akce zkontrolovali policisté celkem 314 vozidel, přičemž odhalili 28 porušení zákona. Policisté přestupkové jednání vyřídili příkazem na místě v 19 případech, a to v celkové částce 15 600 Kč a v 9 případech sepsali s přestupci oznámení k příslušnému správnímu orgánu.

Řidiči se nejčastěji dopuštěli přestupku:

  •  nevyhovující technický stav vozidla, celkem v 8 případech
  •  jízda s vozidlem bez platné dálniční známky, na zpoplatněných úsecích, v 6 případech
  •  4 řidiči před jízdou požili alkoholický nápoj a orientační dechová zkouška u nich měla pozitivní výsledek (3x v přestupkové rovině, 1x v rovině trestného činu)
  •  4 řidiči nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem

Dále se našli tací, kteří během kontroli nepředložili řidičský průkaz, zákonné pojištění vozidla nebo jeden z přestupců nezajistil přepravovaný náklad. Silniční kontrole se však nevyhnul ani řidič, který nikdy nevlastnil řidičské oprávnění, tzv. „neřidič“. Tento byl ze strany policejní hlídky oznámen příslušnému správnímu orgánu.

Vzhledem k výslednosti policejní akce a odhalení několika řidičů pod vlivem alkoholu, se obdobné akce budou i nadále opakovat, a to nejen s ohledem na blížící se letní prázdniny.
 

16. 6. 2023
por. Zuzana Gelič, DiS.
preventistka KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem