Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Milovníci jedné stopy se po zimě vracejí na silnice

Teplé počasí vylákalo motorkáře na první kilometry 

     Teplý víkend vylákal na projížďku milovníky jedné stopy. Motorkáři vytáhli po zimě své stroje a vydali se na první jarní kilometry. Důležité je nezapomínat na to, že jsou silnice po zimě poškozené a výtluky mohou být nebezpečné. Také řidiči vozidel si přes zimní období odvykli na pohyb motorkářů či cyklistů na silnicích, proto je třeba dbát zvýšené opatrnosti, dodržovat pravidla silničního provozu a být obezřetný.

Desatero pro bezpečný návrat


 TECHNICKÝ STAV: Kontrola motorky před jízdou by měla být samozřejmostí. Nezapomeň na kontrolu: brzdových destiček, dezén pneumatik, funkčnosti světel (hlavně brzdových), případně napnutí řetězu (u motorek, které ho mají).

 

NEPODCEŇ VYBAVENÍ: Speciální motocyklové oblečení a výstroj zmírní případné následky při nehodě. Na přilbě NEŠETŘI! (kraťasy, rifle, tričko a pantofle NENÍ VHODNÉ OBLEČENÍ!!). Reflexní doplňky mohou zvýšit viditelnost až na 200 m! Pravidlo vidět a být viděn neplatí jen pro chodce a cyklisty, ale i pro motorkáře.

 

RYCHLOST: Nepřiměřená rychlost následky jakékoli jezdecké chyby nemilosrdně násobí. VYJEZDI SE - NEJEZDI NADORAZ!

 

ZATÁČKY: Při projíždění zatáček se špatným výhledem je potřeba předvídat nebezpečí (zaparkovaný náklaďák, nerovnost vozovky, štěrk, olejová skvrna, spadané listí, dilatační spáry….).

 

KONCENTRACE: Důležitou roli hraje psychika. Starosti odvádějí od soustředění. Nesedejte na motorku rozzuřený nebo jinak "rozhozený". Jezdi s čistou hlavou. Alkohol nebo omamné látky na motorku nepatří!

 

PŘEDVÍDAVOST: JE VELMI DŮLEŽITÁ!!!. Číst situaci na silnici v každém okamžiku je pro bezpečnou jízdu nezbytné! Pozor na slepé úhly zpětných zrcátek u vozidel.

 

PŘIZPŮSPBIT JÍZDU POČASÍ A STAVU VOZOVKY. Déšť pro řidiče na motorce může mít fatální následky. Brzdná dráha je delší, stabilita v zatáčkách narušená, jízdní vlastnosti jsou podstatně jiné.

 

SITUACE: Při jízdě je třeba dávat pozor na nečekané události (DĚTI, PŘECHODY), motocykl má delší brzdnou dráhu než vozidlo. Auto na vedlejší silnici nemusí odhadnout vaši rychlost a na poslední chvíli se rozhodne rozjet.

 

KASKADÉRSKÉ KOUSKY: Patří na okruh a jiná uzavřená místa.

 

Nezapomínejte i na ZABEZPEČENÍ VAŠEHO MOTOCYKLU proti krádeži (zámky na kotouče, článkové řetězy či lana, speciální zámky, elektronické zabezpečení).

 

JEZDĚTE BEZPEČNĚ!

Šťastně najeté kilometry a bezpečný návrat domů přejí policisté.

 

nprap. Petra Hrazdírová

Odkazy do noveho okna

NEJSI TU SÁM!

NEJSI TU SÁM! 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem