Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Milionové evropské dotace čerpali neoprávněně

ZLÍNSKÝ KRAJ: Obviněni byli i tři zaměstnanci organizace zajišťující čerpání dotací. 

Velmi rozsáhlý případ týkající se neoprávněného čerpání evropských dotací ukončili návrhem na podání obžaloby krajští zlínští kriminalisté. V souvislosti s trestnou činností bylo obviněno 6 fyzických a 4 právnické osoby z několika trestných činů, za které jim hrozí uložení trestu odnětí svobody až na 12 let.

Rozsáhlou trestnou činnost začali kriminalisté rozplétat v roce 2014 na základě oznámení jednoho podnikatele, kterému se nezdálo zcela legální čerpání dotací z evropských fondů, o které požádal. 

Hlavním organizátorem byl sedmapadesátiletý muž ze Zlína, zaměstnanec organizace, která zprostředkovává čerpání evropských dotací. Spolu s dalším zaměstnancem a bývalou pracovnicí využívali znalostí, zkušeností a informací nabytých při práci a v rozporu s regulemi Evropské unie pomáhali za finanční odměnu získat a vyčerpat žadatelům dotace na realizace výstavby ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji. Nelegálním způsobem žádali dotace celkem na 5 projektů ve výši přesahující částku 82 milionů korun, přičemž se jim podařilo získat dotace ve výši 50 milionů korun, jeden z projektů nebyl podpořen. Nezákonné čerpání spočívalo např. v ovlivňování výběrového řízení na vítěze zhotovitele stavby nebo falšování údajů o finančním zdraví firmy, kdy uváděli rozdílné údaje ve výkazech pro správce daně a v dokumentech potřebných k získání dotace, s cílem získat co nejvyšší finanční podporu.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování zadokumentovali, že nezákonné čerpání probíhalo už od roku 2008 do roku 2015. V rámci trestního řízení zajistili nemovitý majetek v hodnotě 50 milionů korun, včetně ubytovacích zařízení, které byly z dotací postaveny a více jak 100 tisíc korun na účtu.

Obviněni byli dva muži a žena, kteří v minulosti pracovali na různých pozicích u organizace zajišťující čerpání dotací, dále tři jednatelé firem působící v oblasti ubytování, kteří za firmy o dotace žádali, a čtyři firmy z Prahy, Zlína a Ostravy. Předmětem trestního stíhání jsou trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplacení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Obviněným hrozí až 12letý trest odnětí svobody.

Případ dozorovala státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Brně – pobočky ve Zlíně, která podala proti 10 osobám před několika dny obžalobu.

Jednalo se o velmi objemný spisový materiál, který obsahuje přes 16 tisíc stran, prověřování a vyšetřování probíhalo několik let z důvodu náročnosti a rozsáhlosti trestní věci.

20. srpna 2018, mjr. Mgr. Lenka Javorková

                                                                                                                

vytisknout  e-mailem