Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mikulášskou jízdu ukončil policejní passat

KRAJ - Aneb "mikulášská nadílka trochu jinak" 

Policisté z Krajského dopravního družstva, kteří včera kontrolovali na Jičínsku řidiče, zastavili krátce před 18. hodinou podezřelé vozidlo. Jednalo se osobní vozidlo zn. Peugeot 205, jedoucí po silnici III. třídy v obci Borek. Hlídce se na první pohled nezdál především věk řidiče sedícího za volantem vozu.
Domněnka mužů zákona se záhy potvrdila, když po výzvě k zastavení z vozidla řidič vystoupil a uvedl, že je žákem deváté třídy základní školy. I když byl patnáctiletý hoch držitelem občanského průkazu, u sebe jej neměl. Stejně tak nepředložil řidičský průkaz ani žádné doklady od vozidla, které však z pochopitelných důvodů ani mít nemohl. Dalším šetření a následnou lustrací na místě policisté zjistili, že toto vozidlo je trvale vyřazeno z evidence vozidel a dále, že je v rozporu ze zákonem opatřeno registračními značkami přidělenými na jiné vozidlo. Dále bylo zjištěno, že na vozidle nebylo uzavřeno zákonné pojištění. Na vysvětlenou překvapený chlapec policistům uvedl, že si vozidlo, původně  určené na náhradní díly koupil proto, aby mohl vozit sebe a své kamarády.  Policistům se ještě přiznal, že takto jezdí zhruba tři měsíce! Značky k vozidlu měl údajně získat od kamaráda.
 Po sepsání oznámení o přestupku policisté chlapce naložili do služebního vozidla a předali jej zaskočenému otci. Chlapec i otec policistům slíbili, že už se tento exces nebude opakovat.
 
Patnáctiletý mladík se tak dopustil hned několika přestupků (Zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích), za což mu ve správním řízení hrozí pokuta ve výši několika desítek tisíc korun (přestupek nebylo ze zákona možné řešit na místě). Jedná se o jízdu bez řidičského oprávnění, zneužití registrační značky na jiném vozidle a jízda bez pojištění.
 
To, že se policisté v minulosti setkali s takto mladým „řidičem“, avšak na motocyklu, přiznávají. V osobním vozidle však tento "deváťák" za volantem drží zřejmě v našem kraji smutné prvenství. Co dodat. To, že mladík místo na Mikuláše, anděla a čerty narazil na policisty, bylo jedině dobře. Nebýt včasného zásahu, mohl tento příběh skončit mnohem nešťastněji.
 
Foto: Policie ČR
por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí
Zveřejněno: 6. 12. 2012 v 10:15

vytisknout  e-mailem