Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Migrace ve Zlínském kraji v roce 2022

ZLÍNSKÝ KRAJ: V loňské roce jsme řešili legální i nelegální migraci. 

Legální migrace:

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině vzniklo 3. 3. 2022 v prostorách zlínské krajské nemocnice Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině - KACPU. Vzhledem ke klesajícímu počtu žadatelů o dočasnou ochranu bylo KACPU následně přemístěno do prostor bývalého obuvnického muzea. V roce 2022 jsme udělili dočasnou ochranu 11 607 žadatelům.  V současné době je evidováno týdně 50 až 60 žadatelů.

Nelegální migrace:

Od května loňského roku zaznamenali zlínští cizinečtí policisté enormní nárůst záchytů nelegálních migrantů, nejčastěji ze Sýrie. Za loňský rok tak evidujeme ve Zlínském kraji 6 196 případů nelegálního překročení státní hranice se Slovenskou republikou.

Migrační point Holešov:

Migrační point Holešov vznikl 6. 9. 2022 z důvodu provádění úkonů v rámci nelegální tranzitní migrace. Od zřízení migračního pointu v Holešově prošlo tímto zařízením 5 735 nelegálních migrantů. Kvůli chladnému počasí jsme v zimních měsících stany nahradili sestavou buněk. Vzhledem k tomu, že migrační vlna polevila, je point v tuto chvíli zakonzervován. Pokud dojde k opětovným záchytům, jsme schopni provoz migračního pointu do dvou hodin obnovit.

Znovuzavedení kontrol na státní hranici:

V souladu s opatřením obecné povahy vlády České republiky k dočasnému znovuzavedení ochrany na vnitřních hranicích České republiky se Slovenskou republikou byla od 29. září 2022 zahájena ochrana státních hranic. Kontroly provádíme na 7 bývalých silničních hraničních přechodech a 2 přechodech železničních. Od dočasného znovuzavedení kontrol na státní hranici se Slovenskem jsme do konce roku 2022 ve Zlínském kraji zachytili celkem 3254 nelegálních migrantů převážně ze Sýrie a 34 převaděčů. Kromě toho jsme 750 migrantům odepřeli vstup do ČR a 322 jsme vrátili na Slovensko v rámci readmisní dohody. Dále jsme zkontrolovali 590 855 osob a 430 093 dopravních prostředků.

Převaděčství:

V roce 2022 jsme ve 40 případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V těchto řízeních bylo prokázáno spáchání trestného činu 37 osobám.

Další zprávy k migraci: Migrace - Policie České republiky

24. ledna 2023, mjr. Mgr. Simona Kyšnerová

Odkazy do noveho okna

Počet udělených víz za účelem DO

Počet udělených víz za účelem DO 

Detailní náhled

Nelegální migrace

Nelegální migrace 

Detailní náhled

Migrační point Holešov

Migrační point Holešov 

Detailní náhled

KACPU zlínská nemocnice

KACPU zlínská nemocnice 

Detailní náhled

Kontroly na státních hranicích

Kontroly na státních hranicích 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem