Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Mezinárodní spolupráce

Důležitým a významným druhem mezinárodní multilaterální spolupráce států EU a států Schengenu při ochraně vnějších hranic je spolupráce s Evropskou agenturou pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států Evropské unie Frontex. 

Členské státy a státy Schengenu se prostřednictvím aktivit koordinovaných agenturou Frontex podílí na ochraně vnějších hranic EU bez ohledu na svou geografickou polohu a bez ohledu na to, zda sami mají vnější schengenskou hranici. Je tak naplňován požadavek a princip solidarity členských států při ochraně hranic, který je ukotven v nařízení Rady (ES) č. 2007/2004, kterým byla agentura Frontex zřízena. Do operativní spolupráce s agenturou Frontex jsou zapojeny pohraniční služby jednotlivých členských států.
 
Národní kontaktní bod Frontex na Ředitelství služby cizinecké policie
 
V České republice spadá agenda spolupráce s agenturou Frontex logicky pod Službu cizinecké policie, která je orgánem odpovědným za ochranu vnějších hranic. Ředitelství služby cizinecké policie ČR funguje jako hlavní národní kontaktní bod České republiky pro spolupráci s agenturou Frontex, který zajišťuje každodenní komunikaci s centrálou agentury Frontex ve Varšavě, účast České republiky na operativních aktivitách Frontex v zahraničí, koordinuje operativní aktivity Frontex probíhající na území České republiky, zajišťuje finanční management a návratnost veškerých finančních vydání, která jsou s aktivitami Frontex spojena, připravuje instrukce na jednání správní rady, jejímž členem je ze Českou republiku ředitel Služby cizinecké policie, vypracovává stanoviska a podklady pro pozice České republiky k otázkám Frontex, zajišťuje účast odborníků Služby cizinecké policie na různých pracovních jednáních a pravidelných expertních skupinách Frontex a v neposlední řadě poskytuje ostatním vnitroresortním orgánům a institucím informační a expertní poradní servis k problematice Frontex.
 
Účast na operativních aktivitách Frontex a správa týmu expertů
 
Služba cizinecké policie od počátku spolupráce s agenturou Frontex buduje národní tým expertů, kteří jsou proškolováni a připravováni k výkonu úkolů, které se pojí s vysíláním do různých druhů operativních aktivit na vnějších schengenských hranicích členských států Evropské unie a států Schengenu. Služba cizinecké policie se pravidelně účastní také cvičení, která mají za cíl prověřit připravenost a akceschopnost členských států a správnost nastavení mechanismů při potřebě poskytnout personální a technickou pomoc jinému členskému státu při ochraně hranic. Služba cizinecké policie prokázala velmi dobrou připravenost, flexibilitu a operativnost při historicky vůbec prvním ostrém nasazení týmů RABIT v Řecku, které bylo zahájeno v listopadu 2010. Policisté Služby cizinecké policie byli v místě operace jako první a podíleli se na lokální koordinaci aktivit. Co se týče správy týmů FJST/RABIT, byla praxe Služby cizinecké policie České republiky ohodnocena agenturou Frontex v roce 2010 jako jedna z nejlepších a byla dána ostatním státům za vzor.

vytisknout  e-mailem