Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní Policejní mistrovství České republiky v jezdectví

Výsledky XV. ročníku soutěže. 

A jak to letos dopadlo? Přívětivé počasí umožnilo stovkám přihlížejících nerušené zážitky. Policisté se předvedli hned při slavnostním nástupu a po zahajovacích projevech policejního prezidenta a primátora Romana Onderky vypukly líté boje. Hned první závod byl letos kombinací překážek velmi těžký a rozhodčí museli na trati zastavit (opakované problémy s překonáváním překážek) hned 7 z 21 závodníků. Nejlépe si se záludnostmi tratě poradil domácí jezdec Radek Šejstal a jeho kůň Listr. Za ním se seřadili Martin Horník (Sacramoso Xanta Alba, MP Praha) a další domácí jezdec Michal Slezák na koni Enrico. Před druhým závodem zpestřila divákům čekání kromě vystavené techniky i Speciální pořádková jednotka. I když oslabená (probíhající asistence při hasebních pracích u Bzence) předvedla divákům prvky z bojových umění využitelné při výkonu služby. Zájemci se dokonce mohli proběhnout po "koberci" vytvořeném z břišních svalů strážců zákona. Pak už se všichni soustředili na divácky atraktivní policejní parkúr. Vítěz byl opět stejný jako v prvním závodě, stříbro získal Libor Zedníček (Solo Macarena, MP Ostrava), bronz Dalibor Břečka (Tajfun, KŘP Zlínského kraje). 

V součtu obou dvou disciplín bylo pořadí následující:
1. místo: Radek Šejstal, kůň Listr, KŘP Jihomoravského kraje
2. místo: Martin Horník, Sacramoso Xanta Alba, MP Praha
3. místo: Michal Slezák, Enrico, KŘP Jihomoravského kraje
 

por. Pavel Šváb, 26.05. 2012

 

Původní text z 22. května 2012 - Pozvánka.

I v letošním roce se v jezdeckém areálu Panská Lícha v Brně – Lesné uskuteční Mezinárodní Policejní mistrovství České republiky v jezdectví. Samotné sportovní klání začne slavnostním nástupem účastníků v sobotu 26. května v 10:00 hodin. Jezdci na koních, kterých se letos přihlásilo více než dvacet, poměří své síly nejprve ve skokovém derby, při kterém budou muset překonat přírodní i umělé překážky na trati. Následovat bude divácky velmi atraktivní disciplína – policejní parkur, který je zaměřen na výkon policejní práce jezdce a koně. Společně musí překonat například sklopnou lávku, jízdu sníženým podhledem, vytlačování koněm, průchod ohněm či střelbu ze hřbetu koně. Přibližně v půl čtvrté odpoledne pak budou vyhlášeny výsledky. O přestávkách mezi závody se diváci mohou těšit na ukázky práce policejních psovodů či speciální pořádkové jednotky, nebo si prohlédnout moderní i historickou policejní techniku. Nad již XV. ročníkem Mezinárodního Policejního mistrovství ČR v jezdectví převzali záštitu policejní prezident plk. Petr Lessy, hejtman Jihomoravského kraje pan Michal Hašek a primátor statutárního města Brna pan Roman Onderka. Také letošních závodů se zúčastní jezdci ze zahraničí – z Ruska, Německa, Maďarska či Slovenska.  
 
Zájemce čeká bohatý doprovodný program i v pátek 25. května. Na brněnském Náměstí Svobody se po třetí hodině odpoledne představí špičkový orchestr – Hudba Hradní stráže a Policie České republiky. Koncertní vystoupení vyvrcholí příjezdem a slavnostním defilé soutěžních jízdních jednotek, které by měly na Náměstí Svobody dorazit přibližně v 16:30.
 

mjr. Petra Vedrová, 22. května 2012

vytisknout  e-mailem