Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Mezinárodní operace „MAMA-TATA“

Společný vyšetřovací tým tzv. JIT (Joint Investigation Team) orgánů činných v trestním řízení České republiky, Spolkové republiky Německo a Rakouské republiky, jež se takto historicky poprvé spojily, rozkryl rozsáhlou mezinárodní drogovou trestnou činnost spojenou s výrobou a obchodem s metamfetaminem, amfetaminem, marihuanou a kokainem. Vyšetřovací tým odhalil kompletní více jak 50 člennou organizovanou skupinu pachatelů, zajistil dvě průmyslové laboratoře na výrobu metamfetaminu a přes 100 kilogramů drog v prodejní hodnotě cca osm milionů euro. 

Dnes, 23. listopadu 2016, došlo na území všech tří států k závěrečné realizaci operace a zadržení zbylých členů organizované skupiny. Zákroky směřovaly proti drogovým producentům, organizátorům, kurýrům a dealerům organizované skupiny pachatelů. Jen na území České republiky byly dnes zadrženy 4 osoby a provedeno 7 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Zásahy provedly rakouské, české a sasko-anhaltské speciální protidrogové policejní síly, za významné součinnosti Zemského kriminálního úřadu, Celního úřadu Drážďany, Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, Zásahové jednotky Krajského ředitelství Policie ČR Ústeckého kraje a Celního ředitelství Ústí nad Labem.

„Vývoz metamfetaminu do sousedních zemí, zejména Německa a Rakouska, je problémem, který nás trápí již několik let a díky stoupající poptávce zahraničních uživatelů neustále graduje. Na našem území se tento fenomén odráží zejména v aktivizaci organizovaných zločineckých uskupení, nárůstu objemu výroby a kriminogenních, zdravotních a ekologických dopadech. Jsem velmi rád, že se nám podařilo spojit síly a rozbít významný produkční a distribuční řetězec nelegálního obchodu s metamfetaminem, ale i s dalšími nebezpečnými drogami“ řekl policejní prezident generálmajor Mgr. Bc. Tomáš Tuhý.

Samotné vyšetřování trestné činnosti pachatelů bylo zahájeno na základě poznatku německé strany k vývozu metamfetaminu z České republiky do Spolkové republiky Německo a výměny informací mezi Národní protidrogovou centrálou a Odborem pro potírání drogové kriminality Polizeidirektion Sachsen-Anhalt Süd. Prověřování v rámci vzájemné spolupráce policisty dovedlo k více jak 25 členné bosensko-albánské skupině pachatelů, která organizovala výrobu metamfetaminu na území severních Čech, rekrutování kurýrů, vývoz metamfetaminu z Čech do Německa a Rakouska a distribuci drog překupníkům i koncovým uživatelům. Spolupráce byla navázána rovněž s kolegovy z Rakouska, s policisty Zemského kriminálního ředitelství Horní Rakousy - Landespolizeidirektion Oberösterreich a Zemského kriminálního úřadu - Landeskriminalamt Österreichs.

Výměna policejních informací a organizace operativních opatření, která přesahovala do dalších zemí, znamenala podstatnou administrativní náročnost, proto se v říjnu 2015 společně setkali státní zástupci, kteří jsou zodpovědní za příslušná trestní řízení na území jednotlivých států, a domluvili se na uzavření dohody o společné spolupráci mezi zeměmi Spolková republika Německo, Česká republika a Rakouská republika (justiční úmluva, která umožňuje bezproblémovou výměnu důkazních-prostředků). Příprava smlouvy proběhla za podpory Eurojust (justiční úřad Evropské unie se sídlem v Haagu).

Dne 25. února 2016 podepsali zástupci státních zastupitelství tří zemí, zastoupené Státním zastupitelstvím Ústí nad Labem, Halle a Linz, úmluvu o zřízení „společné vyšetřovací skupiny (JIT)“. Základem takové spolupráce je smlouva o právní pomoci v trestních věcech mezi členskými státy Evropské unie z 29. května 2000.

Celkem 30 policistů ze tří zemí pracovalo od založení pracovní skupiny v jednom týmu. Během 9 měsíců se jim podařilo zadržet 20 osob a zajistit celkem 104, 5 kg metamfetaminu, 2,9 kg kokainu, 2,2 kg amfetaminu a 3 kg marihuany. Zajištěné drogy by se daly při pouličních cenách prodat za částku kolem 8 miliónů euro. Vyšetřovatelé společné vyšetřovací skupiny dále zajistili 2 průmyslové laboratoře na výrobu metamfetaminu. V laboratoři odhalené v České republice bylo zajištěno více jak 20 kg metamfetaminu a 90 kg prekurzoru v podobě efedrinu. V další laboratoři odhalené v Holandsku bylo zajištěno více jak 74 kg metamfetaminu a čisté metamfetaminové báze přímo při probíhající výrobě. Dle prvotních poznatků měly laboratoře produkční schopnost 50 až 100 kilogramů látky na jeden výrobní cyklus, přičemž k výrobě docházelo v týdenních intervalech. Metamfetamin vyrobený v těchto laboratořích byl určen zejména pro pokrytí poptávky odběratelů a uživatelů na území středního Německa, Berlína a Rakouska.

Vyšetřovatelem Národní protidrogové centrály SKPV bylo v této souvislosti dne 23. listopadu 2016 sděleno čtyřem zbývajícím osobám obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a) odst. 3 písm. c) trestního zákoníku. Všem obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání osm až dvanáct let.

Závěrečnou realizací operace byla odhalena kompletní organizovaná skupina osob.

Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková                                              

                                                                                                                 vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                            
ředitel        

 

 

vytisknout  e-mailem