Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní operace - krácení daní

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) se v uplynulých dnech účastnili mezinárodní operace zaměřené na rozsáhlou přeshraniční daňovou trestnou činnost a „praní peněz“ při obchodech s platinovými mincemi. Akce koordinovaná Úřadem evropského veřejného žalobce (EPPO) v Lucemburku probíhala kromě České republiky v Německu, Rumunsku a na Slovensku. 

Daňová trestná činnost měla být páchána zejména v Německu, kde je také vedeno trestní stíhání proti několika osobám. Následná legalizace výnosů z trestné činnosti měla probíhat zejména v České republice a na Slovensku.

V České republice kriminalisté NCOZ provedli 7 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Zároveň byla zadržena jedna osoba na základě „evropského zatýkacího rozkazu“. Dále, po rozsáhlém finančním šetření, došlo k zajištění finančních prostředků na bankovních účtech. Na realizaci úkonů trestního řízení se podíleli evropští pověření žalobci EPPO působící uvnitř jednotlivých zúčastněných států.

Celková škoda způsobená krácením daní má dosahovat minimálně 23 milionů Euro.

Z pohledu České republiky se jedná o první případ realizovaný formou přeshraniční spolupráce uvnitř Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO), za účasti několika států Evropské unie.

Více informací v tiskové zprávě úřadu EPPO.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
5. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem