Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Mezinárodní konference trasologů a mechanoskopů

Ve dnech 21.-23. října 2014 se v Praze uskutečnila 11. evropská konference pracovní skupiny Stopy Evropské sítě forenzních institucí (ENFSI), kterou organizačně zajišťoval Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP). 

Konference se zúčastnilo 97 odborníků - trasologů a mechanoskopů z 27 zemí. Kromě zástupců členských států ENFSI přijali pozvání také pracovníci forenzních a vědeckých ústavů z Číny, USA a Izraele.
 
odborníciZleva: Yaron Shor a William Bodziak
V průběhu konference zazněla řada zajímavých prezentací, které přispěly ke zvýšení odborných znalostí všech zúčastněných. K nejzajímavějším a nejvíce diskutovaným patřilo vystoupení trasologů Yarona Shora z izraelské policie a Williama Bodziaka, který dříve pracoval u americké FBI. Oba znalci se podíleli na řešení závažného případu vraždy izraelské studentky v roce 2006. Yaron Shor vypracoval znalecký posudek pro obžalobu, William Bodziak byl najat obhajobou. Konfrontace závěrů posudků těchto špičkových odborníků byla pro všechny přítomné neobyčejným profesním zážitkem.
 
„Byli jsme velice potěšeni, že kolegové přijali pozvání, neboť jsou uznávanými a respektovanými odborníky ve svém oboru,“ říká trasoložka KÚP pplk. Mgr. Dagmar Nováková. Oba pánové publikovali řadu odborných článků a díla Williama Bodziaka patří podle Novákové mezi základní trasologickou literaturu. 
 
Poměrně vzácná byla účast trasologů z Číny ze společnosti EVERSPRY, jejichž prezentace a workshop o automatickém vyhledávání stop patřily rovněž k vrcholům konference.
 
Program konference obohatil zajímavou přednáškou také mechanoskop KÚP pplk. Ing. Pavel Rak. Představil nejnovější poznatky z projektu Reliéf realizovaného ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou, který je zaměřen na zkoumání mechanoskopických stop na povrchu slisovaných zásilek drog. Boji proti drogám je celosvětově věnována velká pozornost. Téma proto zaujalo většinu přítomných, kteří s pplk. Rakem diskutovali i po skončení jeho přednášky.    
 
Závěru konference se zúčastnil také ředitel KÚP plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., který měl možnost zhlédnout několik prezentací. „Příspěvky byly velice zajímavé a přínosné,“ uvedl Kolář s tím, že nové poznatky mohou čeští odborníci využít pro znaleckou i vědeckovýzkumnou činnost.
 
Pracovní skupina Stopy ENFSI organizuje mezinárodní setkání kriminalistických znalců z odvětví trasologie a mechanoskopie od roku 1995. Čeští odborníci se aktivně zapojují do její činnosti již 13 let.  
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
27. října 2014

 

Odkazy do noveho okna

konference 01

konference 01 

Detailní náhled

konference 05

konference 05 

Detailní náhled

konference 06

konference 06 

Detailní náhled

konference 07

konference 07 

Detailní náhled

konference 08

konference 08 

Detailní náhled

konference 10

konference 10 

Detailní náhled

konference 12

konference 12 

Detailní náhled

konference 16

konference 16 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem