Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodní jednání policejních prezidentů

V úterý 11. října 2011 se uskutečnilo v prostorách společného česko – německého centra policejní spolupráce v Petrovicích setkání českého policejního prezidenta plk. Mgr. Petra Lessy a zemského policejního prezidenta Svobodného státu Sasko Bernda Merbitze.  

Šestnáctičlenná česká a saská delegace projednala několik aktuálních témat, která se dotýkají České republiky i Saska. Zástupci české a saské policie se věnovali především bezpečnostní situaci ve Šluknovském výběžku, autokriminalitě, příhraniční spolupráci a reformě saské policie.
      
Na samém začátku jednání zástupci české policie informovali o vývoji situace ve Šluknovském výběžku a zhodnotili spolupráci s německým protějškem. Policisté ze Saska se do bezpečnostního opatření v Novém boru zapojili z důvodu očekávání účasti německých občanů. Zástupci obou bezpečnostních sborů se shodli na nutnosti nekompromisního využívání všech zákonných oprávnění a rychlé prošetřování protiprávního jednání, prevence a navýšení kontrol bazarů, sběren i v dohledu nad silničním provozem.
  
Pozitivně byla zhodnocena také spolupráce v oblasti autokriminality. Již v minulosti německá strana vznesla požadavek na spolupráci z důvodu růstu počtu krádeží luxusních vozidel v příhraniční v posledních třech letech. Pro ještě efektivnější spolupráci byly nastaveny kontaktní body pro výměnu informací a vznikla i pracovní skupina, díky které počet odcizených vozů klesá.
  
Dalším důležitým bodem setkání bylo příhraniční pronásledování. Na základě vytvoření prováděcího ujednání mezi oběma státy se celá problematika pronásledování sjednotila a zjednodušila. Závěrem celého setkání němečtí zástupci obeznámili českou stranu s reformou saské policie. 
     
Nad rámec programu delegáti zmínili i problematiku drogové kriminality. V té souvislosti byla pozornost zaměřována na případy vývozu českého metamfetaminu a marihuany do Saska. Spolupráce obou stran v této oblasti je dlouhodobě na velmi dobré úrovni.
   
Vzájemná spolupráce v zásadních oblastech je oběma stranami hodnocena velice kladně. Pracovní skupiny vytvořené vždy s konkrétním úkolem příznivě napomáhají a budou i nadále napomáhat k udržení pořádku a řešení aktuálních problémů v příhraničních oblastech.       
 
    
nstržm. Ing. Lucie Paclíková, DiS.
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
13. 10. 2011 
Odkazy do noveho okna

Jednání 01

Jednání 01 

Detailní náhled

Jednání 02

Jednání 02 

Detailní náhled

Jednání 03

Jednání 03 

Detailní náhled

Jednání 04

Jednání 04 

Detailní náhled

Jednání 05

Jednání 05 

Detailní náhled

Jednání 06

Jednání 06 

Detailní náhled

Jednání 07

Jednání 07 

Detailní náhled

Jednání 08

Jednání 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem