Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Mezinárodní forenzní sympozium

Ve dnech 24.-27. září 2013 proběhlo v Bratislavě 11. Mezinárodní forenzní sympozium, kterého se zúčastnil také ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., a znalci z oddělení chemie a fyziky, genetiky a grafických analýz.  

Akci pořádal Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru Slovenské republiky.
 
Program letošního setkání byl věnován problematice pyrotechnické znalecké činnosti a zkušenostem v oblasti prümské výměny referenčních údajů. Proběhla také řada zajímavých přednášek z různých oborů kriminalistické znalecké činnosti. Dva příspěvky si připravili také zástupci KÚP.
 
Pplk. Ing. Lubor Fojtášek z oddělení chemie a fyziky ve své prezentaci shrnul nejzajímavější výsledky výzkumných úkolů z oblasti zkoumání částic povýstřelových zplodin (GSR), které byly zpracovány v minulých letech v KÚP. Informace o distribuci částic GSR v okolí střelce, rychlosti jejich sedimentace a možnosti přenosu částic na velkou vzdálenost, které byly podány odlehčenou formou, zaujaly dokonce i účastníky konference s naprosto odlišnou specializací, jako je genetika nebo daktyloskopie.
 
Druhou přednášku s názvem „Určení pořadí záznamů – nový přístup v případech elektrografického dotisku,“ která se umístila mezi třemi nejlépe hodnocenými příspěvky, přednesla pplk. Ing. Martina Luňáková z oddělení grafických analýz. Hovořila o jednom z výsledků výzkumného projektu ZANOME, který se věnuje zavedení nových metod a postupů do odvětví technického zkoumání dokladů a písemností. Zmínila metodu určení pořadí tahů na základě náhodných tonerových částic, které se vyskytují v celé ploše listu. Znalci tuto metodu využívají nejčastěji při zkoumání sporného podpisu na směnkách.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
3. října 2013
Odkazy do noveho okna

Bratislava 2013

Bratislava 2013 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem