Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mezinárodní den pohřešovaných dětí

KRAJ – Pomněnkový den ve Středočeském kraji 

Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný POMNĚNKOVÝ DEN, který připadá na dnešní den, tedy na 25. května, si letos připomínáme společně se zpěvákem Markem Ztraceným. Prostřednictvím krátkých spotů a textů svých písní v projektu „ZTRACENÝ ať zůstane jen jeden“ zpěvák vzkazuje, že někdy se problémy zdají horší, než vlastně jsou, že se dají řešit, a že není třeba před nimi utíkat. Více informací naleznete ve článku.

Přesně v tento den, v roce 1979 zmizel v New Yorku na cestě do školy malý šestiletý chlapec. Následně byl tento den v roce 1983 označen tehdejším prezidentem USA za Den pohřešovaných dětí a o další tři roky později se začal připomínat jako den mezinárodní.

V rámci Středočeského kraje se každoročně do projektu zapojujeme a naši policisté i dnes zavítali do škol, aby žáky informovali o celé kampani.  Smyslem tohoto dne je poukázat na problematiku pohřešovaných dětí a připomenout si, jak se v případě pohřešování dítěte zachovat a jak důležité je být nápomocen při pátrání.

Policistky a policisté Oddělení tisku a prevence společně s dalšími kolegy zavítali dnes do několika základních škol, kde se tomuto tématu plně věnovali, zapojili se s dětmi do diskuze a odpověděli jim na všechny jejich dotazy. Následovalo i odvysílání spotů věnovaných pohřešovaným dětem.

Práve dnes, kdy si připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí, se policistům podařilo vypátrat jedenáctiletého chlapce, který v předvečer Pomněnkového dne odešel z domova ve Zdobech na Praze venkov - VÝCHOD. V tu chvíli se rozběhla rozsáhlá pátrací akce po pohřešovaném a chlapec byl zároveň zaveden do databáze pátraní po pohřešovaných osobách jako dítě v ohrožení. Do pátrací akce byly zapojeny desítky policistů, psovodi se služebními psy, policejní vrtulník, Czech Sar team a strážníci obecní policie, kteří po chlapci pátrali. Naštěstí toto pátrání mělo šťastný konec a chlapec byl dnes před polednem nalezen v pořádku na území hlavní města.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
25. května 2021

Dne 25. května 2021 se do "Pomněnkového dne" zapojiliy i policistky oddělení tisku a prevence ÚO Kladno, které v Městské knihovně ve Slaném v rámci Mezinárodního dne pohřešovaných dětí přivítaly děti prvního stupně 4. a 5. ročníků z 2. Základní školy Slaný, Komenského náměstí. Policistky žákům promítly spoty věnované pohřešovaným dětem a následně se danému tématu věnovaly prodiskutováním různých situací a jak se zachovat a zůastat v bezpečí. Žáci se zapojili svými zvídavými dotazy do diskuze. Popovídání s předáním nových informací a se zopakováním telefonních linek na složky IZS je velmi zaujalo včetně spotů s textem zpěváka Marka Ztraceného. Celá akce byla velmi kladně hodnocena od přítomných pedagogů.   

nprap. Jana Šteinerová

vytisknout  e-mailem