Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Mezinárodní cvičení pořádkových sil

ÚSTECKÝ KRAJ – První společné cvičení speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a pořádkových jednotek Policejního ředitelství Drážďany. 




Minulý týden, ve dnech 13. a 14. září 2017, proběhlo ve vojenském prostoru v Tisé na Ústecku mezinárodní cvičení policejních pořádkových sil.  

Rozsáhlé výcvikové akce se kromě speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje zúčastnily také pořádkové jednotky Policejního ředitelství Drážďany. Zapojeny byly téměř dvě stovky policistů z obou států.

Cvičení proběhlo v rámci projektu EU - Zlepšení bezpečnosti v Česko-saském příhraničí – mobilně a efektivně ve společném příhraničí.

Cílem bylo sladění taktických postupů u zákroků pod jednotným velením a harmonizace komunikačních kanálů a prostředků velení při ochraně měkkých cílů.

Motivem cvičení byl fiktivní koncert kapely. Hudební produkce se měla konat pod širým nebem ve vojenském prostoru v Tisé. Akcí, kde se  předpokládala účast  několika stovek občanů z ČR i SRN, měl být zároveň vyjádřen nesouhlas s přijímáním uprchlíků. Podle poznatků, které policie získala, při koncertu mohlo dojít k narušení veřejného pořádku a nedal se vyloučit ani větší útok.

Na základě toho policie obou států přijala bezpečnostní opatření pod jednotným velením Policie ČR. Před koncertem policisté zajišťovali příjezdové cesty a kontrolovali přijíždějící účastníky a jejich vozidla. Řidič jednoho z vozidel nereagoval na pokyny policistů a snažil se projet do davu lidí. Prvotní útok policisté zmařili a vozidlo havarovalo. Osádkou vozu byli tři muži, jeden napadal přítomné policisty nožem a zbývající dva utekli z místa. Napadající muž byl zadržen, další se schoval v administrativní budově a poslední z osádky po zranění, které utrpěl při nehodě, upadl několik metrů od místa koncertu do bezvědomí - na sobě měl připevněný podezřelý předmět.

Policie vyhodnotila riziko, rozhodla o ukončení koncertu a o evakuaci všech přítomných osob. Úkolem policistů bylo v co nejrychlejší době evakuovat lidi do bezpečné vzdálenosti, eliminovat útočníka v administrativní budově a zraněného útočníka na zemi, a také prověření a případná likvidace podezřelého předmětu. K evakuaci do bezpečné vzdálenosti byla použita dostupná vozidla včetně autobusů.. ??? Při evakuaci osob došlo ke zranění některých osob (nevolnost, pošlapání, vymknutí kotníku). Policisté jim poskytli první pomoc.

Cvičení se aktivně zúčastnili studenti střední školy Trivis a Střední zdravotnické školy Ústí nad Labem jako účastníci koncertu v počtu 240 osob.

Policisté obou států během cvičení použili techniku, která zajišťovala podrobný přenos veškerých zákroků. Vedení pořádkových jednotek materiál následně vyhodnotí a zaměří se na případné nedostatky. 

Cvičení se zúčastnili zástupci vedení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a Policejního ředitelství Drážďany.

V závěru cvičení konstatovali zástupci zúčastněných policejních složek, že podobná cvičení pořádkových sil jsou, zejména vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci, velice důležitá a přínosná. Podobné cvičení se konalo poprvé a ukázalo, že do budoucna je zapotřebí jít právě tímto směrem a při společných cvičeních se připravovat na možná bezpečnostní rizika. Policejní prezident Policejního ředitelství Drážďany Horst Kretzschmar zároveň vyzdvihl organizační zajištění ze strany Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a přislíbil přípravu příštího cvičení Policejním ředitelstvím Drážďany.

Fotografie z akce naleznete na našem Facebookovém profilu.

por. Šárka Poláčková
KŘP Ústeckého kraje
18. 9. 2017

vytisknout  e-mailem