Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Mezinárodně hledaný zločinec je za mřížemi

Po deseti letech pátrání byl dnes po třinácté hodině mezinárodně hledaný Robert Kovařík dodán do výkonu trestu ze Spojených států Amerických. 

Po dnešní třinácté hodině přistála na Letišti Václava Havla policejní eskortní skupina, která do České republiky dopravila mezinárodně hledaného 43letého Roberta Kovaříka ze Spojených států Amerických.  Robert Kovařík byl vydán na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu vydaného Krajským soudem v Brně pro trestné činy loupeže, krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci ve spolupachatelství se vzniklou škodou přesahující 5 milionů korun. Za uvedené skutky ho soud odsoudil na 10 let odnětí svobody.
 
O jeho vydání americké orgány rozhodly  v březnu letošního roku a tak jsme mohly neprodleně zahájit přípravy k realizaci extradice do České republiky. Tomuto rozhodnutí však předcházelo komplikované extradiční řízení i řízení před americkými imigračními úřady. Vedoucí I. oddělení Odboru mezinárodní policejní spolupráce plk. Mgr. Michael Weiss uvedl: „celá akce, která začala již předchozí den v USA, proběhla bez problému včetně tranzitu přes Spolkovou republiku Německo“ a dodal: „spolupráce s americkou i německou stranou probíhala výborně.“ V současné době si hledaný Robert Kovařík vykonává trest, který mu byl uložen.
 
Extradice hledaných osob na mezinárodní zatýkací rozkaz jsou poměrně vzácné. Mnohonásobně častější jsou předání osob na základě evropského zatýkacího rozkazu, který se jen v loňském roce uplatnil u více než tří set případu zločinců hledaných českými orgány.
 
plk. Mgr. Pavla Kopecká
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
22. května 2013

vytisknout  e-mailem