Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mezi seniory v Kostelci nad Orlicí

Internet a bezpečnost 

Policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí spolu s kolegyní z rychnovské preventivně informační skupiny přijali ve čtvrtek v podvečerních

hodinách pozvání mezi kostelecké seniory. V místním Domově dětí a mládeže skupina starších spoluobčanů navštěvuje počítačový kurz. V rámci školení jim policisté přišli říct, na jaká rizika mohou ve virtuálním světě narazit.
Kostelečtí policisté seniorům uvedli mnoho příkladů z praxe, se kterými se ve svém obvodu setkávají. Jednalo se především o obchodování přes internet, při kterých si zákazník příliš neověří důvěryhodnost firmy, nabízející zboží a poté spláče nad výdělkem. Zboží buď dorazí zcela jiné, naprosto podhodnocené anebo žádné. Takovéto případy policisté vyšetřují velice složitě a zdlouhavě a jen málokdy díky anonymitě rádoby obchodníků viníka najdou. Dalším problémem je i levné zboží, které tito podvodníci přes internet anonymně a v mnoha případech stále beztrestně nabízejí. Nakupující častokrát neodradí ani podezřele nízká částka.
Policisté poradili přítomným účastníkům kurzu, jak takovým situacím předcházet a odkázali je i na webové stránky, které jim s mnoha problémy poradí. Odpověděli rovněž na několik doplňujících dotazů a vyslechli si vlastní zkušenosti seniorů s nejrůznějšími podvodníky a zloději.
Hodina mezi kosteleckými důchodci byla velice příjemná a policisté se těší na další budoucí setkání.

por. Mgr. Alena Kacálková
10. prosince 2010

vytisknout  e-mailem