Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Metyl v aktuálních číslech

Třicátá třetí oběť otravy metylalkoholem.  

Během jednoho týdne zemřeli dva lidé na otravu metylalkoholem. Dvaatřicátou obětí se stal muž z Olomouce, který zemřel při převozu do nemocnice v sanitce. Nařízená soudní pitva potvrdila otravu metylalkoholem. V souvislosti s tímto případem byly zajištěny prázdné i nedopité láhve s čirou tekutinou a byly zaslány na rozbor ke zjištění přítomnosti metylu.
 
V neděli dne 11. listopadu v brzkých ranních hodinách v nemocnici ve Frýdku Místku zemřel třiašedesátiletý muž. Podařilo se zjistit, že muž konzumoval vodku. Zda alkohol konzumoval muž sám či ve společnosti jiných osob jsme velmi intenzivně zjišťovali. První informace nasvědčovaly tomu, že alkohol byl zakoupen v kamenném obchodě.
 
Dne 10. listopadu byl přijat do Fakultní nemocnice v Olomouci šestapadesátiletý muž. I tento konzumoval alkohol čiré barvy zakoupené v kamenném obchodě v Olomouci. Podařilo se zjistit, že alkohol, kterým se muži otrávili, byl zakoupen v Olomouci ulici Nedvědova „Smíšené zboží“. Litrové láhve byly neokolkované a bez etiket.
 
Žádáme občany, kteří si zakoupili alkohol v této konkrétní prodejně v Olomouci a to v lahvích, které nebyly opatřené kolky a nebyly také označeny etiketami, ihned kontaktovali policii. Láhev mohou odevzdat na kterékoli policejní služebně nebo tuto skutečnost neprodleně oznámí na lince.
 
Metyl v číslech:
  • třiatřicet osob zemřelo na otravu alkoholu
  • jen v Moravskoslezském kraji zemřelo dvacet osob a třicet čtyři je intoxikovaných
  • v kauze metyl do dnešního dne bylo hospitalizováno více než devadesát osob na území České republiky
 V rámci kauzy metyl je stíháno:
  • celkem jednašedesát osob na území celé republiky
  • z toho dvacet devět osob je stíháno vazebně
  • prověřování a vyšetřování jsou vedena převážně pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. V některých případech je vedeno vyšetřování pro trestný čin obecného ohrožení. 
  • ve Zlínském kraji je stíháno čtyřicet pět osob z toho dvanáct vazebně a
  • v Moravskoslezském kraji je stíháno téměř třicet osob z toho osmnáct vazebně
Státní zástupce zrušil trestní stíhání jednatele Likérky Drak, který byl obviněn z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami.
 
Nejvíce zasaženými kraji jsou Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský, Jihomoravský a Středočeský. Výskyt závadného alkoholu byl také zaznamenán na území Libereckého, Karlovarského a kraje Vysočina. Ani hlavnímu městu Praze, Královéhradeckému a Plzeňskému kraji se tato závažná kauza nevyhnula.
 
Až pět tisíc litrů nezadokumentovaných litrů smrtelně nebezpečného alkoholu z původních patnácti tisíc litrů smrtící kapaliny je stále mezi lidmi.
Vzhledem ke skutečnosti, že tento alkohol je velmi nebezpečný a může poškodit zdraví a ohrozit život, znovu varujeme a vyzýváme občany, aby opravdu velmi dbali na původ alkoholu, který hodlají konzumovat.
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
13. listopadu 2012

 

vytisknout  e-mailem