Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

METYL: průběžná zpráva ke stavu vyšetřování

ZLÍNSKÝ KRAJ: Obvinění pana Čanigy zastaveno. 

Odbor hospodářské kriminality zlínského policejního kraje v souvislosti s kauzou známou pod názvem „METYL “ stíhá už 45 lidí, z toho dvanáct je ve vazbě. Většina z těchto lidí je stíhána pro trestné činy ohrožování nebezpečnými potravinami, ať už v úmyslné nebo nedbalostní rovině. Tři muže jsme obvinili z obecného ohrožení, za což jim hrozí až výjimečný trest.[1]Je možné, že se právní kvalifikace budou měnit i u dalších lidí. Předpokládáme, že počet obviněných bude ještě vyšší. V celé ČR je stíháno už šest desítek lidí.
Po požití pančovaného alkoholu zemřelo v České republice už třiatřicet lidí, u dalších tří máme důvodné podezření na stejnou příčinu, nicméně prozatím nejsou potvrzena. Celkem bylo intoxikováno 78 lidí.
Mezi obviněnými již není jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. Koncem minulého týdne státní zástupce zrušil usnesení o zahájení jeho trestního stíhání. Kriminalisté pana Čanigu  původně obvinili z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Protože se ve skladu jeho výhradního distributora společnosti Verdana našlo nezjištěné množství lahví s etiketami společnosti Drak, které obsahovaly smrtící alkohol, měli jsme důvodné podezření, že alkohol kontaminovaný metylem vyrobila právě Likérka Drak. Naše podezření se však rozplynulo po výpovědích jednatele společnosti Verdana, který tvrdí, že pan Čaniga o nelegální výrobě alkoholu nevěděl. Právě po jednateli Verdany panu Sedlaříkovi jsme v době zahájení trestního stíhání P. Čanigy několik dní pátrali. Kromě toho tehdy vypovídal jinak i obviněný V. Koláček ze společnosti Vapadrink. Ten posléze změnil svou výpověď a popsal způsob, kterým si opatřil závadný líh a lahve užívané likérkou Drak včetně etiket a kolků, a to údajně bez vědomí P. Čanigy. Posléze hotové výrobky opatřené uvedenými originálními prvky dodal panu Sedlaříkovi do Verdany.
Na případu pracujeme téměř dva měsíce. Do Zlína se sbíhají postupně všechny spisy i z ostatních krajů, například z kraje Olomouckého, Jihomoravského, Karlovarského, Libereckého či Moravskoslezského. Tým lidí, který se věnuje výhradně této kauze, jsme museli rozšířit a momentálně čítá deset kriminalistů. Mezi ně nejsou započítáni lidé z dalších krajů nebo policisté z územních odborů, kteří pracují na dílčích úkolech.
Trestní řízení v této rozsáhlé a mimořádné kauze je nesmírně náročné a potrvá ještě několik měsíců. Mimo jiné v těchto dnech soustřeďujeme informace o zajištěném pančovaném alkoholu od hygienických stanic, Celní správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce atd. Vypracováváme metodiku, na základě které bude zpracován jednotný znalecký posudek od akreditovaného pracoviště, a to jak na alkohol zajištěný v České republice, tak i v zahraničí.
Z  uváděných 10 tisíc litrů kontaminované směsi z metylu a etylu má Policie ČR povědomí o přibližně 8 tisících litrech. Doposud tedy není zřejmý osud přibližně dvou tisíc litrů smrtícího koncentrátu. Z toho je teoreticky možné vyrobit až pět tisíc litrů namíchaných alkoholických nápojů. I nadále tedy platí naše varování, aby lidé nepožívali tvrdý alkohol z plastových kanistrů nebo neoznačených či pochybně označených lahví.
 
Jména obviněných si v této tiskové zprávě dovolujeme uvést z toho důvodu, že jsou již mediálně známá z dřívější doby a veřejnost má o nich díky sdělovacím prostředkům povědomí.
 
 
Tiskové konference konané dne 12. listopadu 2012 ve Zlíně se zúčastnili:
plk. Mgr. Jindřich KUČERA – náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Zlínského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování
JUDr. Ilja KHAIN – vedoucí zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně
Mgr. Roman KAFKA – státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně, pobočka Zlín
Mgr. Jiří ZEMEK - státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně, pobočka Zlín
 
 
12. listopadu 2012, Jana Macalíková
tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Zlínského kraje


[1] Dvaačtyřicetiletý R. Fian z Ostravska a jeho sedmatřicetiletý kolega T. Křepela ze Zlína totiž podle dosavadních zjištěných informací v jednom objektu v Opavě vyrobili celkem 10 tisíc litrů směsi složené z 50 % metylalkoholu a z 50 % etanolu. Přitom vzhledem ke svým dosavadním pracovním zařazením a zkušenostem s výrobky, které obsahují metylalkohol, museli vědět, že jde o vysoce zdravotně nebezpečnou směs. Navíc vědomě porušovali nařízení Evropského parlamentu i právní řád České republiky, který důrazně zakazuje prodávání potravin, které nejsou bezpečné. Přestože si tito dva muži museli být vědomi toho, že do oběhu dávají zdraví ohrožující tekutinu, předali jí ve třech dodávkách celých 10 tisíc litrů distributorovi J. Vaculov ze Zlínska, o kterém věděli, že obchoduje s lihem. Všichni tři tak vystavili značný počet konzumentů alkoholu nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví, tedy způsobili stav obecného ohrožení.

vytisknout  e-mailem