Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„METYL“ – dosavadní informace

Dnes proběhl v odpoledních hodinách na Policejním prezidiu ČR briefing na téma „ výsledky dosavadního vyšetřování v kauze metyl“. 

Briefingu samotného se zúčastnili policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček, zlínský krajský státní zástupce Mgr. Roman Kafka, náměstek policejního prezidenta Služby kriminální policie a vyšetřování a zároveň velitel celorepublikového týmu METYL plk. JUDr. Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje plk. Ing. Bedřich Koutný, jeho náměstek pro službu kriminální police a vyšetřování plk. Jindřich Kučera, vedoucí zlínského týmu METYL npor. Martin Baláž a v neposlední řadě náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.
 
V úvodu policejní prezident poděkoval všem kriminalistům a policistům, kteří se podíleli na vyšetřování jednotlivých případů. Zároveň uvedl, že policie má v současné době jasno, jak se dostal metylalkohol do oběhu, kdy ale kladl důraz na to, že tím celkové vyšetřování případu nekončí. Dále sdělil, že policistům je v tuto chvíli znám zdroj a osoba, či osoby, které závadnou surovinu dodávaly. Nelze však hovořit o tom, že bychom měli v tuto chvíli dokladovanou celou distribuční síť. Proto budeme i nadále v intenzivním prošetřování pokračovat tak, abychom zmapovali a dohledali místa celé distribuční sítě. V této souvislosti policejní prezident apeloval na veřejnost, aby proto nekonzumovala alkohol z nezjištěných zdrojů. Zároveň se ohradil proti tvrzením o údajné nedostatečné aktivitě Policie ČR v oblasti potírání nelegální výroby a distribuce alkoholu v minulých letech. V rámci celé řady jiných policejních aktivit pro ilustraci uvedl 159 případů přímo souvisejících s problematikou nelegální výroby a distribuce lihovin, které kriminalisté za poslední dva roky řešili. Uvedl také, že se podařilo v rámci šetření kauzy „METYL“ zjistit 10 tun metylalkoholu z celkových 15, kterými měli obvinění prokazatelně disponovat. Na zjištění kde skončilo zbylých pět tun policisté i nadále intenzívně pracují.
 
Krajský státní zástupce Mgr. Kafka sdělil, že je špičkám pomyslné pyramidy v tuto chvíli kladen za vinu zvlášť závažný zločin obecného ohrožení, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od dvanácti do dvaceti let, nebo trest výjimečný. Tyto osoby totiž vyrobily v Moravskoslezském kraji velmi kontaminovanou směs v objemu několika tun. Tu následně daly úmyslně do oběhu a to i přes to, že si byly vědomy, že může dojít k ohrožení života a zdraví.
 
Ředitel Zlínského kraje vyzdvihl práci detektivů, kteří na případu pracovali dnem i nocí. Těmto kriminalistům totiž stačilo pouhých pět dnů od úmrtí první osoby ve Zlínském kraji k téměř úplnému rozkrytí pomyslné pyramidy. Za tuto intenzivní práci, mnohdy i s osobním nasazením poděkoval policistům i náměstek zlínského ředitele pro SKPV a člen celorepublikového týmu „METYL“ Jindřich Kučera. Obdobně k celému tématu přistoupil i velitel zlínského týmu „METYL“ Martin Baláž, který zhodnotil krok po kroku činnost celého týmu.
 
Náměstek policejního prezidenta plk. Václav Kučera, vedoucí celorepublikového týmu „METYL“, zdůraznil, že tímto okamžikem tým svou činnost neukončí. Ba naopak bude dál shromažďovat informace a poznatky, které byly zjištěny jak při kontrolách, tak při samotném vyšetřování. Tým bude tyto skutečnosti i nadále vyhodnocovat, dokumentovat a koordinovat jejich co možná nejlepší a nejúčelnější využití v rámci probíhajícího trestního řízení. 
 
kpt. Mgr. Tomáš Hulan
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
24. 9. 2012

vytisknout  e-mailem