Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Velikonoční dopravní akce

Ms kraj: Policisté zkontrolovali témě 5100 vozidel. Zjistili celkem 1093 dopravních přestupků. 

Jak jsme již minulý týden avizovali, rovněž na území Moravskoslezského kraje zvýšili policisté v souvislosti s Velikonocemi dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Od pondělí 14. dubna do včerejšího dne probíhaly jako součást celorepublikové akce v jednotlivých regionech v různých časech dopravně bezpečnostní akce „X“. Akce byly vyhlášeny v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, v souladu s plánem organizace TISPOL a jak již bylo zmíněno, v souvislosti s velikonočními svátky. Dnes již dopravní akce neprobíhá, nicméně, v rámci běžného výkonu služby je zvýšený dohled na silnicích.
 
Do akcí se zapojili policisté ze služby dopravní a pořádkové policie. V součtu se jednalo o více než 420 policistů, kteří se zaměřili na dodržování všech povinností vyplývajících ze zákona o silničním provozu, zejména na dodržování povolené rychlosti jízdy vozidel v obci, ale i mimo obec, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí či telefonování za jízdy. Kontrolovali technický stav vozidel a rovněž to, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů.
 
Výsledky
 
Policisté zkontrolovali témě 5100 vozidel. Zjistili celkem 1093 dopravních přestupků, přičemž 1016 z nich vyřídili udělením blokové pokuty (souhrnná výše přes 590 000 korun). Zbývajících 77 přestupků oznámili příslušného správnímu orgánu. Z hlediska rychlosti překročilo zákonem stanovený limit 740 řidičů. Třináct řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů, dva byli při řízení ovlivněni návykovou látkou.
Policisté zaznamenali 31 případů nepoužití bezpečnostních pásů při jízdě a 6 případů nepoužití zádržného systému. Motocyklisté se dopustili 1 přestupku, cyklisté rovněž 1 a chodci 11 přestupků. Policisté zjistili 84 vozidel, která neměla vyhovující technický stav. Jeden řidič nedodržel bezpečnostní přestávky a doby jízdy. Dále, 14 řidičů užívalo zpoplatněný úsek silnice bez „dálniční známky“.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
22. 4. 2014
 

vytisknout  e-mailem