Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Projekt "Na kole jen s přilbou" pokračuje

Ms kraj – Ochranná přilba je významnou součástí vybavení cyklistů 

V rámci letošní sezóny byl také na novojičínsku, bruntálsku a frýdecko-místecku realizován celorepublikový projekt „Na kole jen s přilbou“. Důraz kampaně je kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Cílem tohoto projektu je především snížení nehodovosti cyklistů a následků dopravních nehod cyklistů v České republice zapříčiněných nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole.

České republice aktuálně platí povinnost používat za jízdy ochrannou přilbu pro cyklisty mladší 18 let. Zákon o silničním provozu uvádí: „Cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě“. Dle zákona se jízdním kolem rozumí i koloběžka.

Novojičínsko
Pro aktivitu v terénu bylo moravskoslezskou preventistkou zvoleno místo v Kopřivnici, na cyklotrase 502B, v blízkosti dětského dopravního hřiště u základní školy I. Šustaly. V dopoledních hodinách dne 13.7.2021  jsme zde společně s preventistou obvodního oddělení Kopřivnice a zástupci BESIPu připomínali cyklistům i chodcům zásady správného užití ochranné přilby při jízdě na kole, dále aby dodržovali pravidla bezpečné jízdy např., aby se cyklisté vyvarovali rizikového chování v podobě vedení psa na vodítku během jízdy na kole či přepravování nejrůznějšího nákladu zavěšeného na různých částech kola. Cyklisté si mohli z akce odnést cyklomapy, reflexní prvky, tiskoviny s informacemi k dané problematice. Pro dětské cyklisty jsme měli připraveny pexesa, omalovánky, reflexní přívěsky a samolepky.

Je zásadní, aby lidé při jízdě na kole chránili svůj život a své zdraví a v tomto ohledu mysleli také na další účastníky silničního provozu. Za měsíc červen a první polovinu července letošního roku se účastnilo dopravních nehod na novojičínsku 17 cyklistů, z tohoto počtu bylo viníkem nehody 15 cyklistů.

Bruntálsko
Celorepubliková preventivně bezpečnostní akce „ Na kole jen s přilbou“ proběhla v dopoledních hodinách ve čtvrtek 15. července 2021 také na cyklostezce v okolí Malé Morávky. Společně se zástupci BESIPu policejní preventisté na místních cyklostezkách a cyklotrasách připomínali cyklistům důležitost užití ochranné přilby při jízdě na kole a to jak těm menším, kterým tuto povinnost ukládá zákon, tak i těm odrostlejším. Při dopravní nehodě nebo pádu z jízdního kola může totiž ochranná přilba výrazně snížit riziko zranění hlavy nebo poranění mozku. A protože cyklisté patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu, byl kladen také důraz na bezpečnost cyklistů v dopravě, správnou výbavu jízdního kola, používání dalších dostupných ochranných prvků, mezi které patří chrániče kolen, loktů či cyklistické rukavice a užívání reflexních prvků.
Cyklisté byli závěrem na sezónu vybaveni cyklomapami a dalším preventivním materiálem, který mohou využít na svých dalších cyklistických projížďkách.

Frýdecko-místecko
Také ve Frýdku – Místku se uskutečnila bezpečnostní akce „Na kole jen s přilbou“ a to dne 13. července 2020. Návštěvníci vodního areálu Olešná se mohli potkat s preventisty na zdejší cyklostezce, která tento sportovní areál lemuje. V policejním stánku si cyklisté mohli popovídat o bezpečnostních zásadách při jízdě na kole. Dovědět se nejen o důležitosti nošení cyklistické přilby, ale také o povinné vybavenosti jízdního kola. Rovněž nebyla opomíjena viditelnost cyklisty. S dětmi jsme si dále připomněli, jak by měla být přilba na hlavě správně upevněná apod.
Děti si z akce odnesly připravené omalovánky, pexesa s dopravní tématikou, reflexní pásky a dospělí uvítali cyklistické mapy a informační letáky s logem akce.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
nprap. Bc. Marika Jeličová
nprap. Karla Špaltová
nprap. Bc.  Lucie Galiová
15. července 2021

           

Odkazy do noveho okna

1 Bruntál 1

1 Bruntál 1 

Detailní náhled

2 Bruntál 2

2 Bruntál 2 

Detailní náhled

3 Frýdek-Místek 1

3 Frýdek-Místek 1 

Detailní náhled

1 Frýdek-Místek 2

1 Frýdek-Místek 2 

Detailní náhled

2 Frýdek-Místek 3

2 Frýdek-Místek 3 

Detailní náhled

3 Kopřivnice okr. N. Jičín 1

3 Kopřivnice okr. N. Jičín 1 

Detailní náhled

4 Kopřivnice okr. N. Jičín 2

4 Kopřivnice okr. N. Jičín 2 

Detailní náhled

5 Kopřivnice okr. N. Jičín 3

5 Kopřivnice okr. N. Jičín 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem