Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

“Ostravští gentlemani silnic”

Historicky první ocenění Gentleman silnic převzali v Ostravě 25. listopadu 2008 dva muži z Ostravy. 

Pan Petr Bystrianský a Aleš Matoga se nerozmýšleli ani chvíli, když uviděli vozidlo havarované a ponořené ve vodě Ostravice. Oba se okamžitě vrhli na pomoc v seatu uvězněné Romaně Peterkové z Ostravy.
 Sedmatřicetiletá žena jela druhé zářijové ráno do práce obvyklou trasou. Během chvíle se však cesta do práce změnila v boj o holý život. Žena se zalekla nákladního vozidla při projíždění zatáčky, zvolila úhybný manévr a zřítila se do řeky Ostravice na Havlíčkově nábřeží. Po nehodě skončilo vozidlo obráceně, koly vzhůru. Dokonce došlo k promáčknutí a deformaci střechy seatu o kámen či beton pod vodní hladinou. Žena byla připoutána bezpečnostním pásem, což jí zřejmě v nehodovém okamžiku zachránilo život, nicméně později jí pás bránil v opuštění vozidla. Žena byla těžce zraněna, na část nehody si nevzpomíná. Pamatuje si však hrůzu po procitnutí z bezvědomí, a bezmoc ve vozidle pod vodní hladinou. Ze všech sil se snažila udržet hlavu nad vodou, která pomalu pronikala do vozidla. Záchrana přichází v poslední chvíli, dva neznámí muži se nerozmýšleli a „jako jeden muž“ skočili do vody, aby ji vyprostili z vraku. Slyšela hlas, který ji uklidňoval a sliboval záchranu i pomoc.
Žena utrpěla zlomeninu kloubní jamky v kyčli, pohmoždění krční páteře a silný otřes mozku. Byla hospitalizována v nemocnici. Bez pohybu zůstala osm týdnů, teprve před čtrnácti dny začala zase chodit bez berlí. Zraněnou ženu však ještě čekají dva měsíce rehabilitace. Paní Romana Peterková svým zachráncům také řekla „nemám slov, kterými bych vše vyjádřila, Jste moji andělé strážní“. Mužům předala dokonce dárky a se slzami v očích přidala upřímná slova „je to maličkost proti tomu, co vám celý život budu dlužit“.
První ze zachránců, 45letý Aleš Matoga, na ocenění reagoval velmi skromně. Vážnou situaci se snaží humorně glosovat „uviděl jsem zvířený prach a pak auto v řece. Pomyslel jsem si, že někdo už ty vraky hází dokonce i do vody. Nerozmýšlel jsem se a okamžitě jsem skočil do vody“. Na pomoc přichází druhý „anděl strážný“, 58letý Petr Bystrianský. Sám říká, že přijel na místo nehody asi třetí. Nejprve uviděl lidi na břehu, kteří se dívali na havarované auto. Někdo mu sdělil, že již volali hasiče, aby oběť vyprostili. Pan Bystrianský reagoval velmi rychle a bezprostředně, „to snad nemyslí vážně? Oni ji tam nechají?“. Nečekal na nic a skočil do vody. Záchranu komplikovala voda, která mu sahala po hrudník. Voda byla navíc kalná, neviděl, kde je úchyt bezpečnostního pásu, který se snažil co nejrychleji odepnout. Přemýšlel, že se vrátí zpět do nákladního vozidla pro nůž, aby mohl pás přeřezat, ale štěstí jim přálo. Odepnout pás se podařilo, vyproštění těžce zraněné ženy je již otázkou okamžiku. Žena je v těžkém šoku, ale ví, že má vyhráno.
Zachránci předávají paní Romanu záchranářům a ta je rychle transportována do nemocnice.
Ocenění titulem Gentleman silnic je protknuto silným lidským „nábojem“. Žena i její rodina si uvědomuje, že nebýt těchto dvou mužů, nemusela by mít další šanci. Oba pánové jsou velmi skromní, slyšela jsem opakovaně „takto se zachová snad každý člověk“. Bohužel se dnes a denně setkáváme na silnicích s opačnou zkušeností, kolem dopravní nehody projede bez povšimnutí mnoho řidičů, než některý zastaví.

16.JPG 16.JPG

Pan Bystrianský skromně říká, že pomáhal u několika dopravních nehod. Je totiž řidičem „z povolání“. Ke svému řidičskému „stavu“ se hrdě hlásí. Na silnicích zdolal za poslední desítky let možná už tři miliony kilometrů a setkal se s různými situacemi. Ze slavnostního předávání ocenění je poněkud nesvůj, není zvyklý na zájem médií, která jsou na místě. Upřímně říká „připadám si jako Karel Gott. Já tam přece neskočil, protože jsem čekal nějaké díky, chtěl jsem „jen“ pomoci zraněné…“. Ano, chtěl „JEN“ pomoci oběti nehody.
Oba muži, ač se neznají, reagovali při přípravě slavnostního předání titulu stejně. Oba se mě dotázali, zda přijde na ocenění i druhý „záchranář“, bez toho „druhého“ nechtějí titul převzít. Oba se slavnostní akt snaží lidsky a humorně komentovat. „Po vyproštění jsme byli mokří, čvachtali jsme a asi jsme i dost páchli, díky špinavé vodě“. Nic z toho nezměnilo jejich rozhodnutí, zachovali by se znovu stejně.
Gentleman silnic je evropským projektem, který vznikl před čtyřmi lety v České republice. Za tuto dobu Policie České republiky spolu s Českou pojišťovnou ocenily titulem 40 mužů a 6 žen. Titul je udělován lidem, kteří pomohli při dopravních nehodách, nejsou to profesionální záchranáři. Pánové Aleš Matoga a Petr Bystrianský jsou prvními oceněnými v Ostravě. Oba muži převzali z rukou ředitele městského ředitelství Policie ČR Ostrava, plk. Mgr. Tomáše Landsfelda, certifikát. Jejich čin jim budou připomínat také značkové hodinky Certina, které převzali z rukou Radima Nováka, zástupce ředitele ostravské pobočky České pojišťovny.
Plk. Mgr. Tomáš Landsfeld oběma mužům poděkoval za jejich rychlou a účinnou pomoc při dopravní nehodě. Vyjádřil také přání, abychom se všichni setkávali s takovými silnými lidskými vzory. Paní Romaně přejeme brzké uzdravení.

 

Více fotografií naleznete ve fotogalerii  ZDE.

vytisknout  e-mailem